Prepoznajte i sanirajte znake digitalne zavisnosti

28. MajKako smanjiti rizik od tehnološke zavisnosti za vaše dete?

Sećate li se onih davnih dana kada je postojao samo jedan porodični računar u dnevnoj sobi i cela porodica je bila upućena u to ko, šta, kada, kako i zašto koristi net? I, pošto smo se redovno otimali za mesto pred monitorom, nismo mogli da provodimo vreme na netu u količini koja nam je dostupna sada, kada svaki član porodice ima svoj uređaj i kućni net. I kako sada paziti šta deca rade na mreži?

 

Verovatno ste instalirali roditeljski softver za filtriranje onoga čemu se pristupa na računaru i sve je izgledalo prilično lako. Međutim, poslednjih godina eksplozija upotrebe pametnih telefona, tableta i društvenih medija sve je zakomplikovala. Tipični roditelj se sada suočava sa decom koja su bukvalno zalepljena za svoje pametne telefone, neprestano šalju poruke na Snepčetu, Tviteru, Instagramu, TikToku, a istovremeno provode više vremena igrajući se na X boxu ili Plejstejšnu. Ili, jednostavno, igraju igrice na telefonu.

 

Sa povećanim vremenom na ekranu manja je porodične interakcija i manje je vremena provedenog u igri  napolju ili u interakciji sa prijateljima u stvarnom svetu. I realno je ako vam se čini da postoji podela između vas i života vaše dece - klinci žele da provode više vremena naizmenično između telefona, tableta i igrica, a kod neke dece upotreba tehnologije se graniči sa zavisnošću.

 

Mi smo prva generacija roditelja koja se suočila sa tim izazovom i mnogim roditeljima je teško da odrede odakle da počnu sa vraćanjem u realnost.

Ali, ne paničite. Mnogo dece koristi telefon i igra video igre, a da ne postane zavisno od tehnologije. Mnogo dece se igra onlajn igrice i koristi društvene medije nekoliko sati dnevno, ali alarm treba da se pali kada dete počne da provodi 30 - 40 sati nedeljno u digitalnom svetu. Bez sumnje, postoje deca čiji se nivo upotrebe tehnologije graniči sa nezdravim i ekstremnim, a to je slučaj kada ta upotreba počne da utiče na njihove ličnost i promene u ponašanju ili ako počinju da gube prijatelje koji uglavnom ne igraju igre na mreži ili su popustili u školi.

Tada upotreba postaje problem.

Ako ste zabrinuti zbog tehnološke zavisnosti i pitate se da li je vaše dete možda previše „zavisno“ od tehnologije, neki opšteprihvaćeni znakovi upozorenja su:

 

 • Vaše dete stalno proverava da li je stigla poruka
 • Kada tražite od deteta da redukuje vreme koje provodi online, postoji sukob i to može izgledati kao borba za moć
 • Vaše dete može bez problema da igra na mreži sedam, osam sati dnevno
 • Vaše dete se naljuti, povuče ili iznervira kada istekne vreme u digitalnom svetu
 • Dete se oseća uznemireno kada se odvoji od telefona
 • Vaše dete će biti zaokupljeno igrom koju igra - igrajući je neprestano i razgovarajući o njoj kad je ne igra
 • Vaše dete više voli da provodi vreme na konzoli / pametnom telefonu / računaru, nego da komunicira sa prijateljima u stvarnom svetu
 • Vaše dete ne zna šta da radi kada mu tehnologija nije dozvoljena. Dosadno mu je.
 • Vaše dete tinejdžer se ljuti kada mu kažete da treba da prestane da igra video igru.

 

Koje su opasnosti od tehnološke zavisnosti?

Roditelj treba da uzme u obzir da zavisnost od tehnologije može uticati na ponašanje deteta, njegovu socijalnu interakciju i emocionalno blagostanje.

Deca se suočavaju sa stvarnim rizicima; Postaju socijalno izolovani jer pretežno komuniciraju sa virtuelnim prijateljima na mreži umesto sa stvarnim prijateljima u stvarnom svetu. Mnoga deca gube prijatelje koji nisu igrači, a neka deca razvijaju socijalnu fobiju. Školske ocene trpe jer se sve više vremena provodi na ekranu na štetu učenja.

 

Njihovo zdravlje takođe pati. Postaju sve umorniji jer igraju igre na mreži do kasno uveče. Njihova ličnost se menja jer postaju razdražljiviji i anksiozniji kad im uskratite vreme za tehnologiju. Stariji tinejdžeri čak mogu postati fizički agresivni kada im se kaže da prestanu da igraju/koriste tehnologiju.

 

Šta možete da uradite?

 

 • Korak 1

Objasnite opasnosti tehnološke zavisnost i postavite im pitanja kako biste ih pokrenuli da razmisle o tome koliko vremena provide online i koji su rizici takvog ponašanja. Objasnite im da su neka deca zavisna od tehnologije i da je ključ zdrava ravnoteža. Uverite se da razumeju koji su rizici i zašto ćete odrediti vremenska ograničenja.

 

 • Korak 2

Postavite vremenska ograničenja. Razgovarajte sa detetom o tome šta misle koliko je razumno „tehnološko vreme“ svakog dana. Uporedite to sa količinom vremena koje provode u školi, tako da vreme za tehnologiju bude proporcionalno, na primer ako u školi provedu tri sata, da li smatraju da je razumno provesti tri sata (dužina čitavog školskog dana) koristeći tehnologiju kada se vrate kući? Uključite ih u diskusiju o tome koliko dugo je realno. Vi kao roditelj treba da podvučete granicu i da odredite razumni raspon vremena i to kada su obavljeni svi školski i kućni poslovi i kada potoji vreme za hobi, igru napolju ili odmaranje.

 

 • Korak 3

Podesite određeno “digitalno” vreme za svaki dan koje će važiti za svu decu u kući. Na primer, tokom vikenda od devet do 10 i od 18.30 do 20h. Obavezno se pridržavajte tih pravila - čak i kada vam dođu u goste njihovi drugari.

 

 • Korak 4

Sastavite ugovor o korišćenju mobilnog telefona i u tom ugovoru ograničite upotrebu telefona za društvene medije i igre, uz malo slobodnog prostora za umereno slanje tekstualnih poruka u “netehnološko” vreme. U sporazumu o mobilnom telefonu odredite da telefon ostavljaju van svoje sobe kada idu u krevet.

 

 • Korak 5

Nema računara u spavaćoj sobi Uverite se da u njihovoj spavaćoj sobi nema računara i imajte pravilo da telefoni / laptop / tablet nisu dozvoljeni kada legnu u krevet.

 

 • Korak 6

Istražite aktivnosti koje bi ih zanimale i podstaknite ih da ulože više vremena u te aktivnosti van vremena online.

 

 • Korak 7

Izbegavajte pretnje da ćete potpuno zabraniti tehnologiju ako se vaše dete ponaša loše, ali smanjite količinu online vremena kao kaznu za loše ponašanje ili nepridržavanje dogovorenog vremena.

 

 • Korak 8

Podesite tajmere na uređajima koji će ih onemugućiti u zadanom vremenskom intervalu.

 

I na kraju, motivacija: “Ako si uživao u potrošenom vremenu, onda to vreme nije uzalud potrošen”.

Džon Lenon.