Preporuke tinejdžera za zabavu u izolaciji

20.april DIGITALNI RODITELJI

Pitali smo mlade da sa nama podele kako im izgledaju dani u izolaciji i šta su njihove preporuke za ispunjavanje vremena. Uživajte u njihovim predivnim, inspirativnim odgovorima od kojih svi možemo mnogo da naučimo. :)“Tokom ovog raspusta vreme uglavnom provodim učeći, čitajući, igram igrice, sviram klavir, radim gimnastiku i balet, online časovi, crtanje, slikanje. Za druge bih preporučila da budu aktivni i produktivni tokom ovog raspusta zato što se sad može dosta toga nadoknaditi i naučiti svašta novo ako imate vremena. Ja i nemam toliko vremena da počnem sa novim jezikom ili tako nesto slično ali mogu da usavršavam i da se malo više posvetim hobijima unutar kuće.”
Ana,12

“Pre nego da počne, takozvani haos, za cilj sam imala da razvijem i prilagodim svoju umetnost internet tržištu. Ovo vreme mi je palo idealno. Svakodnevno crtam, istražujem gde bih mogla svoje radove da podelim i ko će se za njih interesovati. Pored toga, imam dovoljno vremena da slikam, igram badminton u dvorištu, gledam serije i uživam. Malo slobodnog vremena koje možemo da provodimo van kuće ispunjavam šetnjom pasa i povezivanjem sa prirodom, uz strogo poštovanje socijalne distance i pridržavanje mera zastite. Moj predlog je da svoj dan, nedelju isplanirate, tako što ćete napraviti ,,To do list”.
Šta god da napišete bitno je da što više toga čekirate. Odnosno da ispunite ono što ste sebi zadali, a to može biti kuvanje, slikanje, pisanje, čitanje stripova, generalka sobe, sređivanje albuma. Sve ono što biste inače radili, a svakodnevne obaveze su okupirale vaše vreme. To vam omogućava da se na kraju dana osećate ispunjeno, jer ste dan proveli produktivno.”
Irena, 18

“Karantin mi nije teško pao jer se ne razlikuje mnogo od mojih svakodnevih aktivnosti van karantina, gledanje filmova, serija, društvene igre sa porodicom, čitanje, učenje... Ali najteže mi pada što ne mogu da provodim vreme sa društvom. Zato su tu društvene mreže i telefoni da nam bar malo olakšaju ovo vanredno stanje.”
Jelena, 17

“Pošto sam zatvorena u kući sa jos petoro ljudi za vreme karantina, odnosno sa mojom mini size porodicom, volim većinu vremena da radim nešto korisno u kući. Ustanem ujutru, spremim doručak, raspremim, usisam, perem sudove, raširim veš i složim, brišem prašinu i slično, i to je prepodnevna rutina. Ali kad dođe moje slobodno vreme, što je popodne, obično sednem da učim bar sat vremena, čitam knjigu, šetam napolju sa mlađom sestrom, gledam filmove i serije, pričam sa društvom preko skajpa i uglavnom mi dani prolaze okej.”
Ivana, 19

“Možda je ovo samo apel više sile da damo oduška Zemlji. Surov način da nauči ljude da cene život. Verujte, ovo je samo "s" od surovosti. Ali kada se sve ovo završi, svet nas čeka. Čeka nas cveće, drveće, čekaju nas vode i nebo. Neki će ovo nazvati velikim klišeom ali stojim iza toga da je Majka priroda jedna od najvećih životnih vrednosti. Setimo se da smo njen veliki deo.”
Anđela, 16

“Verujem da izolacija svima nama pada teško, a to posebno primećujem kod nas mladih, delimično jer nam je trebalo vremena da razumemo ozbiljnost situacije, ali i zato što nismo navikli na ovakav životni režim. Smatram da iz ove užasne situacije možemo izvući nešto pozitivno čim shvatimo da postoji ta jedna pozitivna strana-više slobodnog vremena. Samoća koja se javlja u ovim trenucima može biti "pokopana" produktivnošću.
Pokušaj da naučiš nešto što si oduvek želeo/la, ali jednostavno je uvek nekako bilo teško naći vremena za to. Pročitaj knjige koje si uvek želeo/la, ali nikad nisi, iz kog god razloga. Čak iako nemaš tu neku knjigu u dodirljivoj formi, online svet ti pruža tu magičnu mogućnost da ipak dođeš do te knjige. Nema više izgovora :) Radi na sebi i svojim interesovanjima. Ja sam napravila kompromis u skladu sa svojim interesovanjima koji takođe donosi zabavu ne samo meni, već i ljudima oko mene i pored toga mi predstavlja "trening" za karijeru radio voditelja koju želim ostvariti, a u pitanju su live podcasti na Instagramu.
Provodite vreme sa prijateljima (bez fizičkog kontakta). Društvene mreže nam pružaju mnogo lepe mogućnosti i iskoristite to na najbolji način. Javite se nekome s kim se dugo niste čuli i obnovite kontakt. Razgovarajte sa društvom preko video četa, savršen način da odete na kafu sa nekim bez odlaska na kafu. Postoje i razne igre koje možete zajedno instalirati i onda zajedno igrati. Mogućnosti su beskonačne.
Čuvajte se, mislite na sebe, ali i na druge, razvijajte se u raznim aspektima i ne dozvolite sebi da pokleknete pred ovim izazovom. Život sa sobom nosi mnogo toga i najbitnije je iz svega izvući nešto lepo i pozitivno da bi nam svima bilo lepo.❤”
Milica, 17