Prenkovanje nije iznad zakona

Moj klinac od 11 godina pokazuje mi onomad jednog vrlo popularnog ovdašnjeg Jutjubera koji sa bankomata skida nenormalne količine para pomoću nekog osmocifrenog broja s tarabom. Objašnjava proceduru kako da prevarite bankomat i vidim ovaj moj mali u mašti već pliva dubokim kriminalnim vodama. Trgnem ga tako što stopiram video i počnem nizom pitanja da dopirem do njegove male svesti.

 

“Ali, mama, to je prenkovanje!”

Mislim se, kad te isprenkujem… Ali, glasno kažem: Ne, srce, to je kriminal.

Prank (practical joke,) je bazično šaljiv trik koji ima za cilj da osoba koju prenkujemo doživi neugodnost ili zbunjenost. Prenkovi se razlikuju od trikova ili prevara po tome što žrtva sazna da je umešana u šalu, umesto da  je nagovaraju da, recimo, preda novac ili druge vredne stvari. Prenkovi su uglavnom bezopasni i bez trajnog efekta i nemaju za cilj da se bilo ko ponizi ili oseti glupo. I većina prenkova je osmišljena baš kao šala, da podstaknu smeh.

Ali, manipulacija ima mnogo lica, a najopasnije je skriveno osmehom i šalom.

 

Većina tinejdžera su odgovorni ljudi koji poštuju zakon. Na sreću (ili nesreću), neuredna soba nije protiv zakona. Međutim, klinci ponekad nesvesno upadnu u nevolje. Čak i situacije koje tinejdžeri vide kao „bezopasnu zabavu“ mogu se prilično brzo pretvoriti u ozbiljne probleme.

Pozivanje nasumičnih brojeva telefona, uznemiravanje ljudi, vandalizam, narušavanje privatnosti, pozivanje policije, vatrogasaca, hitne pomoći…u neke od tih slučajeva se uključuje i policija. Kada se to dogodi, tinejdžer bi mogao biti optužen u najmanju ruku za narušavanje javnog reda i mira.

 

Prenk koji se smatra prekršajem je i maloletna osoba koja pije alkohol. Ili naizgled bezazlene objave na mreži o drugarici iz razreda može da se smatra seksualnom uznemiravanjem.

Kada su prenkovi u pitanju, zakon se ne šali. Iako se mnoge šale mogu pripisati tome da su deca samo deca, odluke koje donose tinejdžeri i mladi i  posledice tih odluka mogu imati trajni uticaj na njihove živote. I zbog toga, razgovarajte sa decom o tome šta se može dogoditi kada njihovi postupci pređu granicu između prenka i zločina.