Pozitivne misli protiv jesenje depresije

Jesenja depresija se javlja kod nekih ljudi tokom određenih sezona, obično tokom jeseni i zime. Mogu je osetiti i deca jer sada više nema mnogo sunca i veliki deo vremena provode u kući. Kako da prepoznate da li vaše dete pati od jesenje depresije i šta možete da učinite da mu pomognete?

 

Osobe koje pate od jesenje depresije iskuse promene u raspoloženju i energiji koje su sezonski uslovljene. To stanje obično počinje u isto vreme svake godine i može da traje sve dok traje sezona koja ga izaziva.

 

Kako to izgleda? Prvo, promene raspoloženja. Deca mogu postati tužna i razdražljiva. Energija im opada iako spavaju, često i više nego što bi trebalo.

Aktivnosti koje su inače voleli više im nisu privlačne. Mogu da se bace na ugljene hidrate i da jedu više nego inače. Koncentracija u školi opada i mogu se povući od društva. Osećaju se bezvredno i ponekad se pojave i fizički simptomi poput glavobolja ili bolova u stomaku.

Ako prepoznate simptome kod dectam ne ignorišite ih. Potražite pomoć stručnjaka i budite uz njih, pružite im ljubav i podršku.

 

Iako je jesen tmurna, može biti idealna i lepa za zajedničke aktivnosti koje će klincima pomoći da prevaziđu težak osećaj. Mi smo tu da vam damo nekoliko saveta kako da koristite pozitivne misli i digitalne alate da biste svojoj porodici pomogli da prebrodi ovo teško vreme.

Jutarnji rituali sa pozitivnim afirmacijama: Započnite dan pozitivnim mislima. Pre nego što deca krenu u školu, zajedno možete izgovarati afirmacije kao što su "Ja sam hrabar/ hrabra", "Svaki dan je novi početak" ili "Mogu da postignem sve što želim". Koristite ove trenutke da biste dan obojili pozitivno.

 

Digitalne aplikacije za meditaciju i relaksaciju: Postoji mnogo besplatnih aplikacija za meditaciju i relaksaciju koje su prilagođene deci. Aplikacije poput "Headspace for Kids" i "Calm" nude kratke meditacije i vežbe disanja koje mogu pomoći deci da se smire i oslobode stresa.

 

Gledanje inspirativnih videa na YouTube: Postoji mnogo YouTube kanala namenjenih deci i mladima koji nude inspirativne priče, motivacione govore i animacije koje podstiču pozitivno razmišljanje. Online zajednice podrške: Potražite online zajednice koje se bave pozitivnim razmišljanjem i mentalnim zdravljem. Grupama na društvenim mrežama možete da se pridružite i da biste podelili svoje iskustvo i dobili inspiraciju od drugih roditelja.

 

Izrada zajedničkog kalendara aktivnosti: Napravite porodični kalendar sa raznim aktivnostima za svaki dan. To može uključivati izlete, kućne projekte, večere ili večeri filmova. Planiranje zajedničkih aktivnosti može podstaći decu da se raduju svakom danu.

 

Kreativno pisanje i dnevnici: Podstaknite decu da vode dnevnik u kojem će zapisivati svoje pozitivne misli, osećaje i ciljeve. Pisanje je inače super način da deca izraze emocije i razvijaju emocionalnu inteligenciju.

 

Učenje kroz igru: Postoje mnoge edukativne igre i aplikacije koje mogu da pomognu deci da razvijaju pozitivno razmišljanje. Na primer, igre koje podstiču rešavanje problema ili kreativno razmišljanje mogu biti zabavne i korisne.

 

Zapamtite da je važno da budete uzor svojoj deci i da zajedno radite na negovanju pozitivnih misli. Jesen ne mora da bude sezona depresije; može biti vreme za zajedničko povezivanje, učenje i rast. Koristite digitalne alate kao podršku i ohrabrenje, ali takođe provodite kvalitetno vreme sa svojom porodicom van ekrana.

Uživajte u jeseni i obojite je veselim bojama i mislima, brže će proći!