“Porodična mreža”, emisija koja pomera digitalne granice

Porodična mreža je serijal koji želi da inspiriše porodice da o svemu otvoreno razgovaraju. To je jedini način da razumemo jedni druge i budemo podrška koja nam svima uvek treba, kaže psihološkinja, scenaristkinja i voditeljka emisije “Porodična mreža”.

 

Svaki trenutak koji provodimo zajedno, a udaljeni jedni od drugih, pričajući, a ne razgovarajući, ćuteći, a ne slušajući tišinu, svaki takav trenutak je korak ka otuđenju od nas, dece, sveta. Porodična mreža je jedna glasna, nežna, topla, emisija koja spaja, otvara, neguje, razume, razgovara, sluša porodice, decu, roditelje, sve ljude koji su negde usput kroz život izgubili te trenutke koji život znače.

 

“Iako imamo toliko uređaja koji služe da nas povežu, osećamo da smo udaljeni jedni od drugih. Sami smo čak i kada smo okruženi ljudima jer umesto da se gledamo u oči gledamo u ekrane. Ne pitamo se više kako smo jer sve saznamo putem društvenih mreža. Poznajemo se ali koliko se zapravo znamo”, kaže Ana.

 

Neke od važnih, ali i tabu tema koje Porodična mreža obrađuje kroz protekla dva serijala su govor mržnje, prve ljubavi, stereotipi i predrasude, slika o telu, ko smo na društvenim mrežama, problemi, emocije, privatnost na internetu, prevare u digitalnom prostoru, vrbovanje na internetu.

 

Kroz razgovore sa porodicama, Ana otvara ne samo dušu svojih gostiju, već i univerzum tema koje nas svakodnevno “žuljaju”, a sa kojima ne umemo da izađemo na kraj.

 

Porodična mreža nije emisija. Porodična mreža je TV štivo koje se na talasu nasilja koje nas zapljuskuje sa svih strana, čvrsto drži kormila i vozi naš porodični brod prema horizontu. Porodična mreža zato što još ima onih koji žele da sednu, da razgovaraju, da slušaju i čuju. Zato što želimo da razumemo jedni druge dok se gledamo u oči, da čitamo gestove lica i da obraćamo pažnju na ton kojim govorimo.

Porodična mreža jer želimo da se umrežimo, povežemo, ukačimo i uživamo u momentima koje zovemo razgovor, a kojih je sve manje u vremenu u kom živimo.

Beskrajno nežno i suptilno, Porodična mreža seče talase zla i otvara put ka obali na kojoj živi sunce.