Pomozite stidljivom tinejdžeru da izgradi samopouzdanje

13. MajSamopouzdanje je pozitivno vrednovanje sebe i verovanje u sopstvene sposobnosti i iskustvo. U visokoj je korelaciji sa odsustvom straha od neuspeha. Kada za nekoga kažemo da je samopouzdan, to znači da ima pozitivnu, ali realnu sliku o sebi.

 

Deca razvijaju sliku o sebi i sopstvenim dostignućima na osnovu pokušaja, grešaka i postignutih rezultata. Jako je teško promeniti mišljenje kod osobe koja je stekla lošu sliku o sebi tokom odrastanja i zato je važno da se na razvoju samopouzdanja radi od najranijeg detinjstva.

 

Stručnjaci se slažu u oceni da je za izgradnju ličnosti svakog pojedinca uloga roditelja od neprocenjivog značaja. Kako roditelji mogu da utiču na kreiranje samopouzdanja kod dece?

 

Roditelji moraju pravovremeno i adekvatno reagovati svaki put kada primete da dete krene sa omalovažavanjem sebe. Sve autodestruktivne izjave dece tipa: glup sam, nikada ovo neću uspeti, mrzim sebe, bolje da se nisam rodio – trebalo bi odmah iskoreniti. Negativna percepcija sebe je jako loša po dete, direktno ugrožava ličnost i može da utiče na trajnu percepciju sebe. Objasnimo detetu kako takve misli donose više štete nego koristi i kako nas lepe misli motivišu, inspirišu i daju šire perspektive.

 

Dečiji psiholozi savetuju roditeljima da ne potcenjuju pohvale i reči podrške jer one imaju veliku moć, kao i druženje sa detetom i stalno i nedvosmisleno pokazivanje pažnje i ljubavi. Važan korak je slušanje dece, razumevanje njihovih problema i razgovori o tome da nema nerešivih situacija.

 

Isti princip zadržite i pred drugim ljudima - iskoristite svaku priliku da pred drugima pohvalite dete. Dete koje čuje roditelja dok govori prijateljima da je sposobno, pametno ili dobro, uči da više ceni sebe.

 

Decu najbolje učimo sopstvenim primerom. Kada dete čuje oca i majku da govore negativno o sebi - ono počnje sebe da doživljava manje vrednim. Dete mora da zna da je voljeno i kada briljira i kada mu slabije ide. Greške treba da budu podsticaj, lekcija iz koje možemo svi mnogo naučiti. Ne smemo dozvoliti da pogrešni postupci posluže da dete upadne u ponor tuge i mržnje prema samom sebi.