Pomozite detetu kad ga skinu sa liste prijatelja

Svakom detetu treba pružiti prostor za izražavanje i podržati ga da bude autentično. Kenselovanje dece na društvenim mrežama može imati negativan uticaj na njihovo samopouzdanje i osećaj pripadnosti i vrlo je važno da shvatimo i razumemo njihovu uznemirenost, čak i očaj, kada ih neko koga su smatrali za prijatelja, skine sa liste prijatelja.

 

Ezop je, osim basni, napisao i jednu fantastičnu + pretačnu misao: “Ne treba verovati ljudima s kojima smo se tek sprijateljili, a koji pokazuju da smo im draži od njihovih starih prijatelja. Tako će se ponašati i s nama kada steknu nove prijatelje.” I nigde se ta misao ne uklapa, kao u prijateljstva koja se sklapaju na mrežama. Istina, neka zaista mogu da postanu večna, ali kako da deci objasnimo da virtuelna i realna prijateljstva nisu ista i da nije smak sveta ako ih neko otkači sa liste prijatelja? Njima jeste smak sveta i zato ćemo da im pomognemo.

 

Sigurno se i sami pitate zašto se to desilo i kako da pomognete svom detetu da se suoči s tim.

Pođite od sebe. Setite se situacije (a sto posto ih je bilo) iz vašeg tinejdžerskog doba kada vas je neko odbacio kao prijatelja. Kako ste se vi osećali?

Eto.

 

I da biste pomogli svom detetu, uskočite u njegove cipele i razumite kako se oseća. Evo nekoliko saveta koji vam mogu biti od pomoći:

 

Prvo i najvažnije, budite podrška. To je emotivno teško iskustvo za njih, pa je važno da pokažemo razumevanje i da im pružimo osećaj sigurnosti. Razgovarajte sa njima i slušajte njihova osećanja. Neka znaju da su prihvaćeni bez obzira na to koliko prijatelja imaju na društvenim mrežama.

 

Podstičite ih da razumeju da njihova vrednost nije određena brojem prijatelja na društvenim mrežama. Pomozite im da shvate da je prava vrednost u kvalitetu prijateljstava, a ne samo u broju. Možete ih podsticati da se fokusiraju na prave prijatelje izvan virtuelnog sveta.

Takođe, podstičite ih da pronađu nove interesantne grupe i zajednice koje su usklađene s njihovim interesovanjima. To može biti mesto gde će upoznati nove klince sličnih interesovanja i pronaći podršku. Pomozite im da shvate da postoji širi svet izvan virtuelne mreže prijatelja.

Napomenite im da je u redu biti drugačiji i da ne moraju da menjaju sebe, da bi se svideli drugima. Ohrabrite ih da budu autentični i ponosni na svoje jedinstvene osobine. Tako im pomažete da razviju samopouzdanje i da prihvate sebe bez obzira na tuđe mišljenje.

I, na kraju, podstičite oflajn aktivnosti i interakciju sa stvarnim svetom. Pomozite im da pronađu hobije, sportske aktivnosti ili druge grupe u kojima mogu upoznati nove ljude i izgraditi prijateljstva van društvenih mreža. Interakcija u stvarnom svetu je dragocena i pruža priliku za dublje veze.

 

I objasnite im da se život ne računa po broju prijatelja na društvenim mrežama. Važno je da nauče da vrednuju kvalitet odnosa i sopstvenu vrednost. Budite tu za njih, podržavajte ih i učite ih da pronađu sreću izvan virtuelnog sveta.