Pitali smo klince šta su društvene mreže

20.septembar 

Pitali smo klince šta su društvene mreže

 

“Facebook je mrtav za nas. "

„Instagram je najviše korišćen društveni medij u mojoj generaciji”

“TikTok rules”.

"Snapchat brzo postaje najkorišćenija mreža."

„Tumblr je poput tajnog društva u kome su svi, ali o kome niko ne priča”.

Tako su govorili klinci u istraživanju koje je među klincima sprovela Dana Boj, ekspert za internet istraživanja.

Nas je zanimalo šta naši klinci imaju da kažu na tu temu i zato smo ih pitali šta su društvene mreže.

 

Aleksa, 18 godina

“Koristim mreže uglavnom da vidim ko šta od mojih prijatelja radi u nekom trenutku. Uglavnom smo na TikToku, pratimo razne ljude da vidimo kako se živi u svetu, šta je njima trend, zabava, kako razmišljaju, šta slušaju i poredimo sa nama. Mislim da su klinci u svetu mnogo opušteniji od nas i da ih ne pritiskaju dnevna politika i da li imaju novac. Za mene su mreže neviđen izvor informacija, ali i frustracija, da budem iskren jer često poželim da živim pod manjim pritiskom.”

 

Ana, 16 godina

“Za mene su mreže super ako su Instagram i Snapchat jer je tamo skroz drugi svet. Za mene su mreže mesto gde se relaksiram, gde mogu da vidim nešto smešno i zabavno i pametno, da se glupiram i da pričam sa drugaricama kad ne možemo da se vidimo.”

 

Una, 14 godina

“Koristim samo Snapchat da šerujem neke smešne situacije. Ne provodim mnogo vremena na mrežama, uglavnom volim da fotkam telefonom, ali bar jednom dnevno odem na kratko da podelim to što sam snimila i da čujem šta moja ekipa o tome misli. Mreže su super da se podeli mišljenje i da se istraži sve što te zanima, da se nađu ideje i inspiracija.”

 

Vuk, 16 godina

“Da budem iskren, mnogi od nas jednostavno ne razumeju poentu Tvitera, a moji roditelji uglavnom provode vreme tamo. Mreže treba da budu mesto za opuštanje, zezanje, da razmenjujemo informacije i da igramo igrice. Mreže su mesto gde trenutno živi moja generacija i koristim ih maksimalno da budem u toku sa svim dešavanjima i ovde i napolju.”

 

Platforme Snapchat i Whatsapp omogućavaju klincima da direktno komuniciraju sa onima u susednoj prostoriji ili preko okeana na drugom kontinentu. Instagram i Tiktok otvaraju vrata u život svakog korisnika, a kada se otvore, vode do postova koji sadrže sažetak tog života. Twitter, Youtube i Pinterest pružaju mogućnost komunikacije sa drugima koji deluju kao generator ideja i postaju deljenje mišljenja i interesa njihove generacije.

 

Društvene mreže treba da koriste i roditeljima da upoznaju svoju decu i da im se pridruže u istraživanjima, smejanjima, da nauče da razmišljaju na njihov način jer tako stvaramo čvrste veze i podržavamo ih da lako klize digitalnim prostranstvima.