Pitali smo klince kako rešavaju problem sa nasiljem

4.februar DIGITALNI RODITELJI

Njihovi odgovori su lekcija za odrasle

Stručnjaci, roditelji, ljudi iz svakodnevnog okruženja dece imaju savete za klince kako da reše probleme nenasilnim putem. A mi smo pitali klince za savet i dobili pravi mali vodič za rešavanje problema nenasilnim putem. Možda možemo mi da učimo od njih.Andrej, 9 godina

Kad me neko napadne, žvaćem žvaku. Uvek imam žvaku u džepu, iako mama kaže da ću upropastiti zube. Stanem, gledam ga, žvaćem žvaku i ćutim. On priča, vređa me, ja žvaćem. Ako me udari, pitam ga je l’ hoće žvaku. On se zbuni i ode. Ali ne napadaju me često jer sam uvek sa svima dobar drug, tako su nas naučile Goca i Seka u vrtiću.

Anja, 15 godina

Devojčice su pakao u srednjoj školi. U osnovnoj nije bila drama, znale smo se iz kraja, pa je bilo lakše, ali kad sam krenula u srednju, odlepila sam. Ogovaraju, podsmevaju se, gledaju šta si obukla. Na odmoru me je stalno gnjavila jedna grupa iz drugog odeljenja, samo prođu, pokvare mi frizuru, dobace mi da sam kostur i smeju mi se. Jednom sam odnela ogledalo u školu. Kad su prolazile, stavila sam ogledalo u krilo i rekla im da bace pogled. Stajale su ispred mene i ništa im nije bilo jasno, ali jedna je rekla da izgledaju prilično glupo tako i ostavile su me na miru.

Teodora, 10 godina

Imam sreću da sam najviša u razredu i napolju, pa me uglavnom niko ne dira. Jedan dečak me je smarao skoro, saplitao me je, čupao, bacao sladoled na mene. Rekla sam mu da ću, ako mi još jednom priđe, da ga pred svima izazovem na trku. Ostavio me je na miru, valjda zato što je shvatio da je jedan moj korak kao njegovih pet, a pritom je lenj i spor.

Stefan, 9 godina

Mama mi je rekla još u vrtiću, kad me je Olja maltretirala, da devojčicama kažem samo “jao što ti je danas bezveze fizura”. Ne smem da vređam ničiji izgled, nego samo frizuru. Kad sam to rekao Olji, plakala je ceo dan i više mi se u životu nije obratila. Devojčice su mi inače kul u društvu, a dečacima koji me diraju kažem “Meni će naočare da poprave vid, a šta će tebi tvoju glupost da popravi?” Ili im izrecitujem neku pesmicu. Nebojši iz odeljenja, sad se odselio, kad mi je rekao da se vidimo ispred škole i da će da me bije, ja sam recitovao “Gore, dole, ja sam opet ispred škole”. Svi su se smejali, a on me nije čekao ispred.

Pavle, 12 godina

Mene niko ne dira jer znaju da moj brat trenira karate, a tog brata sam izmislio još u prvom razredu i sve je ok.