Pet team building aktivnosti za celu porodicu

26. AprilKlinci između sedam i 13 godina počinju da shvataju da ih svet veoma interesuje, ali takođe i da kapiraju da žele određenu nezavisnost. Da biste spojili ta dva pojma, radoznalost i nezavisnost, a da vas ne zaboli glava od ideja o paraglajdingu, recimo, deca treba da savladaju timske veštine i da učvrste poverenje u roditelje.

 

Nazovite to porodičnim timom.

 

Provođenje zajedničkog porodičnog vremena jedna je od, ako ne i najvažnija, stvar koju možete učiniti za svoju decu.

 

Prema Institutu za razvoj deteta, postoji šest glavnih prednosti kod provođenja zajedničkog vremena:

 

  • Dete se oseća važno i voljeno
  • Dete ima priliku da modelira ponašanje roditelja
  • Roditelj može da posmatra i da uči o detetovim snagama i slabostima kako bi ga bolje usmeravao
  • Dete ima priliku da izrazi svoje misli i osećanja
  • Roditelj i dete razvijaju čvršću vezu

 

Provoditi vreme sa detetom je lako kada je mlađe jer je više nego srećno da se satima igra sa vama. Međutim, kada su tinejdžeri, ta sreća je sve manje izvesna jer najviše vole da provode vreme sa prijateljima i na mrežama.

Da biste osigurali to dragoceno zajedničko vreme sa detetom, evo pet aktivnosti za izgradnju nepobedivog porodičnog tima.

 

Takmičenje papirnih aviona

Potrebni materijali: papir, škotska traka, otvoren prostor za letenje aviona.

Čemu nas uči: blagodetima uloženog truda. Podelite se u timove (slobodno uključite bake, deke, strine, ujake, braću, sestre od tetke…) Timovi imaju pet do 10 minuta da istraže kako da naprave najbolji papirni avion. Izvor: Jutjub tutorijali ili internet. Zatim još pet do 10 minuta da sami napravite papirni avion.

Pronađite otvoren prostor i naizmenično bacajte avioničiće. Označite komadom trake koliko je svaki avion leteo, a zatim nagradite pobednika omiljenom poslasticom ili (ako pobede klinci, a hoće) dodatnim vremenom uz telefon ili tablet.

 

Pad poverenja

Potreban pribor: hoklica, steper (ili onaj dečji stepenik), bilo šta na šta se možete popeti, a da nije previsoko.

Čemu nas uči: Poverenju i odgovornosti, Iako naizgled jednostavna, ova aktivnost zapravo je vrlo ozbiljan element u građenju poverenja i sticanju odgovornosti. Započnite tako što će jedan član porodice stajati na stepeniku, okrenut leđima ostalim članovima. Drugi članovi porodice drže se za ruke, snažno povezani i tako dočekuju osobu koja “pada” unazad sa stepenika. Gledali ste sigurno u filmovima te scene, zovu se Trust Fall. Na taj način ukazujete poverenje jedni drugima, ali i pokazujete deci da ste odgovorni, posvećeni i fokusirani na njih, što će rezultirati istim odnosom.

 

Špageti i kula od belog sleza

Potreban materijal: nekuvane špagete i mini maršmelou (mini beli slez).

Čemu nas uči: timskom radu i rešavanju problema.

Zavisno od veličine vaše porodice, podelite se u dva ili tri tima. Dajte svakoj porodici kutiju špageta i kesicu mini-belog sleza. U roku od 10 minuta, timovi treba da naprave najviši mogući toranj. Pobednik  je tim koji u tom roku izgradi najviši toranj i dobija sve kolačiće od belog sleza. Tim koji je izgubio može da pripremi špagete za večeru.

 

Zid uspomena

Potrebni materijali: daska za poster, lepak, porodične slike, flomasteri, prazan zid.

Svrha: Porodično vezivanje i podsećanje.

Na velikom panou sa posterima pronađite fraze koje se mogu ilustrovati slikama, kao što su „rođendani“, „dostignuća“, „odmori“, „sećanja“, a zatim kao porodica napravite kolaž. Pronađite prostor u svom domu da okačite ovaj poster i nastavite da ga popunjavate.

 

Luedu

Luedu je interaktivna, edukativna platforma koja na jedinstven način objedinjuje igru na tabli sa kviz pitanjima u digitalnoj aplikaciji.
Čemu nas uči: razmišljanju, strpljenju, timskom radu.

Ovu društvenu igru čine tabla sa jedinstvenom kombinacijom polja i digitalni kviz razvijen putem mobilne aplikacije. Aplikacija pruža mogućnost svakom igraču da izabere kviz pitanja koja odgovaraju njegovom uzrastu i interesovanju. Svaki igrač prvo treba da kreira profil u LUEDU aplikaciji i odabere pitanja prema uzrastu i oblastima. Nakon toga, poređaju figure u “kućicu” na tabli, bace kockicu da bi se utvrdio redosled igrača i igra može da počne. Pobednik je igrač koji prvi tačno odgovori na postavljeno pitanje i time osvoji sva centralna polja na tabli.

 

Deca uče više iz našeg sopstvenog ponašanja nego iz onoga što im kažemo. I kad dete učimo da je vreme provedeno s njim važno, ono će to preneti u svoju porodice. Tako im pokazujemo zdrav način da pokažu ljubav u bilo kojoj vezi!

 

I većina aktivnosti u kojima učestvujemo sa klincima, biće ista većina koju će oni organizovati sa svojom decom. Ako porodično vreme na vreme učinimo prioritetom i navikom, klinci će to i te kako pamtiti.

I kad porastu, biće isti super roditelji kao što ste vi njima!