Pet situacija u kojima je mama najveći influenser

18. MartTate su rame za plakanje. Za učenje kako se “muški” prevazilaze problemi. Za gledanje fudbala, učenje vožnje bajsa, za pomaganje oko domaćeg, za zagrljaj kad princezu odbije simpatija i za “muške” razgovore kad prestolonaslednik počne da se brije i zaljubljuje. Nisu ovo stereotipi, ovo je jednostavno najmoćnija podrška za polazak u svet i stvaranje sigurnosti da je tata uvek tu kad je teško.
-A mame? Mame su nekako uvek predodređene da budu sigurna luka kad god je frka. Da znaju sve o svemu i da pričaju tati ono što je klince sramota da mu naglas kažu. Mama čuva tajne, plete pletenice, navija na utakmici dok joj srce strepi da li će njen mezimac da bude povređen. Mame ne spavaju jer trzaju na svaki šum, čekaju povratak iz noćnih izlazaka, mere temperaturu i idu na roditeljski.Mame su nasmejana lica na Instagramima svoje dece, one fenomenalne žene koje na TikToku izvode kerefeke za video svoje dece, prave smešne face kad su mala lica umazana suzama i ljube ogrebotine od pada sa bajsa. Mame su ponekad najveći influenseri, veći od svih sa mreža, a evo i kad:Kad se deca zaljube.
Slušaju, saosećaju, paze, ispituju, podržavaju i daju mudre savete. Pokazuju deci kako se voli tako što ličnim primerom voli njihovog tatu. I tata nju. Sitnicama, toplim zagrljajem, razumevanjem i humorom, deci su uzor kakva treba da budu kad nađu dečka ili devojku.Rešavaju probleme
Svake vrste. Kad se klinci sukobe sa drugarima, mame su te koje nalaze pristup da se problem reši. One imaju ugrađen mehanizam za empatiju i za sagledavanje situacije iz svih uglova. I uvek, ali uvek znaju da nađu rešenje. Mamine drugarice i drugovi su primer kako prijateljstvo treba da izgleda i da traje. Mamin način rešavanja problema razgovorom, bez buke i imperativa, uzor je deci kako se krož život hvata u koštac sa problemima.
Podrška u izborima.
Tate su osetljive na simpatije svojih mezimica i skoro uvek imaju amandman na izbore svojih sinova. Da se oni pitaju, ćerke bi našle dečka tek kad ostare, a možda ni tad jer nijedan nije dostojan njene dobrote i lepote. Ako tate pitate, njihovi sinovi prošli bi čitav ljubavni brodolom dok ne pronađu ženu koja je dovoljno hrabra, pametna, duhovita i nežna da bi mogla da voli njihovog naslednika. Ali mame, mame podržavaju izbore svoje dece puštajući ih da pogreše. Da im bude slomljeno srce i da ga lepi hanzaplastima od poljubaca. Mame imaju instinkt za dobro i za loše i uvek nađu suptilne reči da skrenu pažnju svojoj deci. Ali imaju poverenja u njih kada izaberu jer znaju da neće pogrešiti ako se ugledaju na nju i na izbor koji je napravila sa njihovim ocem. Čak i kada su roditelji razvedeni, mame su te koje deci o tati govore u superlativu, bez obzira na njihovo neslaganje. Znaju da će se deca ugledati na njih dvoje i ako su njih dvoje ok, i deca će birati pametno.Odnos prema prijateljima.
Mamine drugarice i drugovi su primer kako prijateljstvo treba da izgleda i da traje. Decenijska prijateljstva, smejanje sa prijateljima, podrška u nesnosnim danima, deljenje garderobe i novca kad je teško, deljenje hrane i topla dobrodošlica i u sitne sate, primeri su deci kako se gradi čvrsto prijateljstvo.Ophođenje prema ženama.
U ovom segmentu tate imaju važnu ulogu, ali mame su te koje svojim reakcijama na ponašanja daju deci primer šta je okej a šta ne. Mama koja ne toleriše bezobrazluk, bahatost, ružne reči, koja zahvali na komplimentu, ljubazno se osmehne dobronamernim ljudima, primer je deci kako u budućnosti treba da se ophode prema ženama. Mame koje od najranijih godina decu nauče da zajedno sa njom sređuju kuću, kuvaju, izbace đubre, trknu do prodavnice, to su mame koje stvaraju dobre emotivne partnere nekim novim klincima.