Pet pitanja o netu koja bi deca postavila roditeljima

26. Februar

Pitali smo decu šta bi pitali roditelje o netu, a roditelji su dali odgovore.Stefan, 10 godina Mama, zašto ne voliš jutjubere? Mama: Mislim da ne mogu da te nauče ništa pametno, često su vulgarni i ne vidim smisao u gledanju sadržaja koji ne edukuje.Savet: Stefane, pokušaj da mami objasniš zbog čega su ti jutjuberi zanilmljivi, čemu te uče i šta od njih očekuješ. Zamoli je da pogleda video sa tobom i da postavljate pitanja jedno drugom. Mama, izdvojte malo vremena da sa Stefanom pogledate sadržaj koji voli. Pokušajte da gledate njegovim očima i da razmišljate njegovom glavom. Postavljajte mu pitanja i izdvojte pozitivne strane ličnosti koju voli. Zajedno istražujte nove sadržaje i nove jutjubere.


Milan, osam godina Zašto mi tata i mama ne daju budem na internetu koliko ja želim? Tata: Zbog toga što treba da se družiš sa drugarima i u stvarnom životu.


Savet: Tata, Milane, dogovorite se oko vremena koje će dete provoditi u digitalnom svetu i o sadržajima koje konzumira. Izdvojite deo dana, bez obzira na vremenske prilike, da zajedno izađete napolje, da šetate, igrate fudbal ili basket i da razgovarate. Na taj način stvarate vezu među vama, ali i poverenje i granice. Učite se kompromisu i kvalitetnom provođenju zajedničkog vremena


Vanja, sedam godina Zašto mala deca ne smeju da igraju online igrice Mama: Zato što ne znam ko se krije iza avatara i da li može da te kontaktira


Savet: Mama, ne bojte se. Uputite se u igru koju vaše dete voli, dogovorite se sa njim da igra samo sa drugarima koje i vi poznajete i zamolite Vanju da online igra samo kada ste i vi prisutni. S vremena na vreme komunicirajte sa roditteljima Vanjinih drugara da podelite informcije i iskustva. Objasnite detetu da je vrlo važno da ne stupa u konverzaciju sa nepoznatima, da ne deli svoje podatke i da ste uvek tu za njega ako eventualno naiđe na neprijatnost. Podeite zajedno postavke privatnosti.


Zoja, 12 godina Sa koliko godina smem da budem jutjuberka
Tata: Sa 0!


Savet: Tata, kapiramo vašu brigu za mezimicu, ali shvatite da je ona generacija Alfa i u tom smislu mnogo opreznija i upućenija u digitalni svet nego što smo mi. Nema razloga da joj branite da bude jutjuberka ako je to čini srećnom. Podstaknite je da nađe kreativan pristup video sadržajima, da osmisli zanimljive teme i ponudite joj svoju pomoć i podršku u realizaciji. I ne brinite, poverenje i ljubav između tate i ćerke nikada ne prestaje!


Lana, devet godina Zašto odrasli vole instagram? Mama: Zato što tamo delimo lepote sveta, dana i ljudi. Svet na Instagramu je prelep, nežan i pun zanimljivih sadržaja koji afirmišu lepotu, umetnost i kreativnost, hrabrost.


Savet: Mama, pokažite Lani sve lepote Instagrama i zajedno pronađite stranice i ljude koji joj se dopadaju, a koji će joj otkriti nove dimenzije u kreiranju sadržaja i pokazati lepu i kreativnu stranu života.


Nemanja, osam godina Da li je TikTok opasan za decu? Mama: Ne znam, iskreno. Ponekad mi se čini da je super jer ima zaista korisnih i pametnih sadržaja, a ponekad se bojim da nema dovoljno kontrole nad aktivnostima korisnika.


Savet: Važi kao i za sve mreže. TikTok je jedna od najaktivnijih platformi za razmenu mišljenja i stvaranje zabavne i opuštene klime među decom. Podešavanja privatnosti i zajedničko učestvovanje u gledanju i kreiranju sadržaja oplemeniće vaš odnos i oboje naučiti da posmatrate svet očima onog drugog. Dete će na taj način naučiti da se čuva, a roditelji će otkriti čitavo šareno polje urnebesnih sadržaja i prepametnih ideja i stavova generacije koje su napredne, inteligentne, hrabre i beskrajno uporne da ovaj svet načine mestom po svojoj meri: lepim.