Pet novogodišnjih odluka za lepši digitalni svet svake porodice

1.januar DIGITALNI RODITELJI

Svaka Nova godina je prilika da preispitamo šta smo radili, i šta želimo da menjamo. Tu su želje, planovi, ideje i razne zamisli koje imate kao porodica.Kao roditelji sigurno možete da se setite situacija kada ste opomenuli decu da malo spuste taj telefon, kao i onih kada ste i držeći smartfon sami sebi rekli “pa samo još ovo da vidim”, pa ostali još pola sata skrolujući. Na pamet vam verovatno padaju i neke divne situacije poput lepih poruka koje ste dobijali od svoje dece, novi stikeri koje ste otkrili zajedno pa slali jedni drugima, mimovi koji su vas zasmejavali. Internet i aplikacije više nisu nešto što je odvojeno od naše svakodnevice već ravnopravni deo svakog našeg istraživanja, zabave, zajedničkog smeha, ponekog sukoba ali i šala. Zbog toga je dobra ideja da novu godinu oplemenite nekim lepim, novim odlukama koji vaš porodični digitalni svet u narednoj godini mogu da učine još lepšim.

Neka vas vodi radoznalost, a ne strah i osuđivanje
Kada vaša deca provode vreme na telefonu, ne osuđujte ih unapred iz straha da bi mogli da iskuse ili urade nešto neoprezno. Umesto toga potrudite se da ih pitate zašto im je to zanimljivo, šta misle o određenoj temi. Slušajte sa njima podkaste, gledajte YouTube snimke, pratite njihove omiljene influensere. Zajedno skinite neke zanimljive aplikacije, instalirajte TikTok, kreirajte zanimljive video klipove. Odigrajte sa njima njihovu omiljenu igricu. Budite radoznali i zajedno otkrivajte nove svetove.

Pomozite klincima da pronađu meru
Nije lako odrastati, jer u tom procesu se stalno uči, a jedna od stvari koju deca savladavaju je i nalaženje mere u svim aktivnostima. Sve ono što vole na svojim smartfonovima, od aplikacija preko profila na društvenim mrežama koje prate ili kreiranja sadržaja, dizajnirano je tako da im privuče pažnju i zainteresuje ih. Zato se nemojte ljutiti na njih jer većinu vremena žele da provedu sa smartfonom u ruci, nego im pomozite da organizuju svoje vreme jer oni od vas uče kako to da učine. Ako je potrebno koristite kontrolu vremena na telefonu ili opciju da se ne može pristupiti nekim aplikacijama posle određenog vremena provedenog na njima. Uvedite porodično vreme za smartfone i gedžete u kome ćete svi uživati, a u ostalim trenucima im budite podrška u pronalaženju idealne ravnoteže između oflajn i onlajn sveta.

Obratite pažnju na privatnost
Obratite pažnju na to sa kim delite svoje fotografije i video na društvenim mrežama i učite decu tome. Isključujte lokaciju kada vam nije potrebna pri korišćenju aplikacija, i izbegavajte “check in” opciju dok se još nalazite na toj lokaciji koju delite na internetu. Razgovarajte sa decom o važnosti svega toga i ohrabrite ih da uvek prvo vas pitaju ako oko nečega nisu sigurni. Ukoliko se dogodi da na neko ptianje nemate odgovor, slobodno im to otvoreno recite i zatim zajedno pronađite odgovore.

Neka na vašem news feed-u bude samo ono što vam prija
Objasnite deci zbog čega je važno da onlajn prostor i news feed bude mesto koje će ih inspirisati. Ohrabrite ih da uključe screen time opciju koja kontroliše vreme koje provodimo gledajući u ekran. Zajedno selektujte koji vam sadržaji od svega što pratite prijaju, a koji ne. Neka vam glavni vodič u tom poslu budu osećanja - najvažnije je da se dobro osećate kada pratite neku osobu ili brend, i da to pozitivno utiče na sliku koju vi ili vaša deca imate o sebi. Hrabrite ih da uzore ne traže samo u online svetu već i oko sebe, i pomozite im da razumeju koliko je važno da se ne porede sa drugima. Pronađite zanimljive profile koji nude edukativne sadržaje, ili podstiču na nove ideje. Neka vaš i news feed vaše dece bude mesto gde ćete nalaziti inspiraciju i koje će vam prijati.

Filmske večeri su uvek dobra ideja
I ne samo filmske, već i večeri u kojima možete da gledate i omiljene serije. Razni striming servisi poput Netfliksa omogućavaju vam da pronađete i stare omiljene filmove i serije, ali i da zajedno otkrijete nove. Potrudite se da u novoj godini pronađete vreme za ušuškane i priajtne porodične večeri, gde će topla čokolada, kokice ili čaj, dodatno ulepšati uživanje, uz zagrljaje i smeh.

Kao roditelji, vi ste primer svojoj deci, i njihov glavni pomoćnik u snalaženju u svetu neta. Neka ova godina bude prilika da zajedno naučite mnogo toga, i da vaše zajedničko vreme onlajn i oflajn uvek bude kvalitetno provedeno.