Pet načina da otključate potencijal svog deteta

Srpska poslovica kaže: Niko se nije naučen rodio. Iako individualne predispozicije deteta za obrazovanje i karakter igraju vitalnu ulogu u razvoju njihovog pristupa učenju, uz dobre navike učenja i odgovarajuću motivaciju, svaki učenik može postati dobar učenik.

 

Mi, roditelji, ponekad malo pogrešimo i oslanjamo se isključivo na nastavnike kao jedini izvor instrukcija umesto da proširujemo klincima akademski razvoj i van učionice. Roditelji su prvi učitelji svojoj deci i kao takvi imaju zadatak da maksimalno iskoriste vreme koje provode sa decom i iskoriste ga za podršku učenju kod kuće.

 

Da biste počeli, evo liste pet kreativnih načina za povećanje motivacije vašeg deteta i povećanje njegovog akademskog postignuća. Hajde da zajedno pogledamo pametne i korisne savete i pomognemo našim klincima da rastu izvan okvira i šablona, baš kao što je porasla Alisa u Zemlji čuda.

 

Pomozite im da otkriju svoj stil učenja

 

Kada je u pitanju sticanje znanja, svako dete ima svoje preferencije, a otkrivanje stila učenja koji mu najviše odgovara je prvi korak ka unapređenju njihovog akademskog učinka. Dok neki klinci uče koristeći jedan stil koji je dominantan, drugi preferiraju mešavinu različitih stilova. Pošto pristup koji odgovara svima ne funkcioniše kada je u pitanju obrazovanje i ne postoje pravila o tome kako kombinovati različite stilove, bilo bi najbolje da vaše dete isproba različite stilove učenja i odluči se za jedan koji najbolje odgovara njihovim potrebama. Neki pojedinci najbolje uče oslanjajući se na vizuelna pomagala, dok drugi više vole praktični pristup učenju. I dok neki učenici brže stiču znanje kada rade u grupama ili sa drugim pojedincima, drugi bolje uče kada uče sami. Pomozite detetu da otkrije koji stil mu najviše odgovara da bi počelo da koristi odgovarajuće tehnike učenja i obezbedilo brzo i kvalitetno vreme učenja.

 

Naglasite vrednost obrazovanja

 

Učenje deteta koliko je obrazovanje važno za njih i njihovu budućnost je još jedan korak koji možete preduzeti da biste osigurali da ima odgovarajuću motivaciju. Iako su znanje i informacije koje dobijaju u školi odlična polazna tačka, morate shvatiti da obrazovanje počinje kod kuće, a stav koji imate prema obrazovanju odraziće se na vašu decu i uticati na njihov način shvatanja obrazovanja. Kada imate pozitivan pristup obrazovanju i stalno naglašavate koliko je ono važno, možete očekivati da i vaša deca zauzmu isti stav, što će kasnije odrediti njihov obrazovni uspeh.

 

 

 

 

Pomozite im da ostanu organizovani da bi povećali motivaciju

 

Dizajniranje organizovanog prostora koji je rezervisan samo za učenje može biti odličan način da povećate motivaciju vašeg deteta za učenje i da mu pomognete da oseća da ima kontrolu. Iako je dezorganizacija uobičajena među mladima, uz neke praktične savete i organizacione veštine, vaše dete može da savlada veštinu organizovanja svojih zadataka i da odraste u dobro organizovanu, odgovornu osobu. Optimizujte njihov prostor za učenje tako što ćete uključiti sve neophodne elemente i opremu i ukloniti sva ometanja i organizovati vreme kada će učiti da biste bili sigurni da uvek uče na istom mestu i u isto vreme.

 

Ohrabrite dete da se bavi interesovanjima i predmetima u kojima uživa

 

Pokazivanje entuzijazma za predmete za koje je vaše dete pokazalo interesovanje, odličan je način da pružite dodatnu motivaciju i poboljšate njihov akademski učinak. Ako primetite nešto što vaše dete posebno fascinira, ohrabrite ga da se dalje bavi svojim interesovanjem i stekne više znanja o toj određenoj temi. Kada dete želi da nauči više o jednom predmetu, ceo proces učenja postaje mnogo lakši jer detetu nisu potrebni nikakvi spoljni motivatori da bi se uključilo u učenje. Ako su zainteresovani za jednu životinju, recimo žirafe, pronađite način da im zaokupite um i podstaknete ih da saznaju više o njima. Pronađite knjigu o žirafama i pročitajte im, a nakon toga zamolite ih da objasne šta su upravo naučili.

 

Proslavite njihove uspehe i dostignuća

 

Prepoznavanje dostignuća i uspeha vašeg deteta i njihovo proslavljanje je jedan od najefikasnijih načina da povećate njegovu motivaciju i učinite da se oseća dobro u svojoj koži. Ponekad, čak i najmanja, ali iskrena pohvala uveliko utiče na to da se dete oseća ponosnim na svoja dostignuća, a što je dete mlađe, to mu treba dati više pohvala da bi se podstakla njegova motivacija. Ako je vaše dete uspelo da završi projekat na vreme i ima dobru ocenu, počastite ga omiljenim sladoledom ili ga pustite da igra video igrice još sat, dva. Na taj način će se osećati inspirisano da nastave sa dobrim radom i izazovu sebe da sledeći put budu još bolji.

 

Postoji mnogo načina na koje možete da osigurate akademski uspeh svog deteta. Razgovarajte otvoreno, volite ih i slušajte šta pričaju, kako razmišljaju i videćete kako se lako otključavaju beskrajni potencijali u njihovim glavicama.

 

“Nemojte limitirati decu samo na ono što ste vi naučili, jer deca su rođena u drugom vremenu.”

Tagore