Pet filmova o nasilju koje odmah treba da gledate sa svojom decom

12.januar DIGITALNI RODITELJI

Nasilje napada najvažnije što deca imaju i ono što se mora zaštititi po svaku cenu: način na koji sebe vide. Njihovo samopoštovanje, njihovo verovanje u sebe, njihovo samopouzdanje. Iako ne možemo uvek da zaštitimo svoju decu, možemo redovno da razgovaramo sa njima o nasilju - i o tome zašto nasilnici to čine.Otkrili smo da je gledanje filmova sa našom decom o ovoj temi fantastičan način da to istražimo i da diskutujemo na afirmativan, empatičan i smislen način. Evo filmova koje preporučujemo za gledanje sa decom:

Cyber Bully

"Štapovi i kamenje mogu mi slomiti kosti, ali reči me nikada ne mogu povrediti." Uh, nije istina. Svako ko je ikada ušao u ozbiljno ružnu svađu na mreži može vam reći da reči mogu mnogo zaboleti. Sajber maltretiranje je jedno od najrasprostranjenijih oblika maltretiranja na svetu i za razliku od uobičajenih oblika maltretiranja, ne prestaje kad se vratite kući. Film priča o opasnostima koje prete mladima koji koriste onlajn aplikacije, od anonimnosti tj. lažiranja identiteta korisnika, rupa u zakonu koje služe za ilegalne radnje, do društvenih mreža i digitalnih veza i odnosa, koje mogu da završe razarajuće za decu I za celu porodicu.

Zle devojke (Mean Girls) Iako je snimljen 2004. godine, Mean Girls ostaje jedan od najcitiranijih filmova svog doba. Priča je klasična: nova devojčica u školi upoznaje zlu ekipu devojaka, zatim se pretvara u jednu od njih i na kraju shvata da je postala nasilnik. Film ima smešnih trenutaka, ali i svojih zastrašujućih trenutaka, kada prepoznajemo decu ili ljude iz naših života u likovima u filmu. Teme su vrlo ozbiljne: isključenje, igra snage, kontrola.

Čudo (Wonder) eckInternational Za razliku od većine filmova o nasilju, “Čudo” daje inspirativni ton fenomenu. Film prikazuje istinitu priču o dečaku koji je rođen sa vrlo retkom deformacijom lica i koji je u školi prevazišao svirepost nasilnika i pomogao svetu da bude bolje mesto.

Nasilnik (Bully) Bulli iz 2011. godine obavezan je za učenike, nastavnike i roditelje koji žele da razumeju dinamiku modernog nasilja. Vidite, nasilnici više nisu teška deca koja traže novac za ručak. Oni su deca koja se trude da uništavaju živote, muče i ugrožavaju druge. Bulli je dokumentarac koji zaista raspamećuje neverovatnom kinematografijom, pronicljivim pisanjem i izuzetno istinitom pričom. Dokumentarac prati živote pet nasilnih tinejdžera, od kojih su dvojica izvršila samoubistvo. Plakaćete i ispitivaćete čovečanstvo nakon što ovo vidite.

The Duff Tinejdžerska komedija o školskoj hijerarhiji. Bjanka jednog dana saznaje da su je njene lepe prijateljice nazvale The Duff - „ružni debeli prijatelj“. Njen svet se menja i ona odlučuje da učini nešto povodom toga. Na putu da postane cool i popularna (dok joj prijatelji zapravo okreću leđa i maltretiraju je), Bjanka shvata da je najvažnije biti svoj i ne obraćati pažnju na stereotipe i mitove. Film je odličan za decu i tinejdžere koji imaju problema sa samopoštovanjem i nasiljem.

Roditeljima starije dece toplo preporučujemo da prvo sami odgledate filmove, da biste znali šta možete da očekujete i koje teme treba pokrenuti nakon što ih pogledate zajedno sa porodicom.

Osim filmova sa naše liste, ako tražite druge filmove koji pokrivaju temu, a savršeni su za mlađu decu, Diznijevi filmovi su uvek odlično mesto za početak. Gotovo svaki Diznijev film ima negativca (ili nasilnika), kao i junaka koji negativca nadmudruje pozitivnim postupcima. I, naravno, Hari Poter, za sve uzraste, kao obavezno filmsko štivo o prijateljstvu, ljubavi, o dobru i zlu i o upornosti da prevlada svetlo.