Pametni uređaji i pametna deca: Ko je šef u kući?

Siri, Alexa, Google home… Da li i kako olakašavaju deci život? Da li su pametni zvučnici pogodni za decu? Da li treba da koristite (kupite) pametnu tehnologiju za kuću? Koje su prednosti pametnih uređaja i kakvi su rizici po privatnost i sigurnost? Ovo je mali vodič o pametnim uređajima za porodice.

 

Kada su u pitanju pametni uređaji poput pametnih satova, zvučnika i telefona, veoma je važno da razmotrite prednosti i mane pre nego što ih uvedete u svoju porodicu. Smart home uređaji ne samo da mogu da budu korisni, nego su i vrlo zabavni, ali je važno da se vodi računa o bezbednosti i privatnosti vaše porodice.

 

Bezbedni klinci će vam pomoći da saznate više o tim uređajima, šta sve mogu da vam priušte i kako da ih i vi i klinci koristite na bezbedan način. Takođe, daćemo vam savete o tome kako da zaštitite privatnost svoje porodice u svetu gde se sve više podataka koristi.

 

Smart home uređaji su uvek povezani na internet i koriste veštačku inteligenciju da se prilagode vama i vašim potrebama. Ovi pametni gedžeti mogu da pomognu deci u svakodnevnom životu, od puštanja muzike, preko pomoći oko učenja, do štednje energije ili bridge o zdravlju.

Ali, kako ovi uređaji funkcionišu?

 

Pametni uređaji koriste podatke i sofisticirane algoritme da bi razumeli šta želite. Mogu da prepoznaju glas, prate okolinu i razumeju komande. Zato je važno da napomenemo da su im potrebni vaši ili podaci vaše dece da bi pružili personalizovanu uslugu. Ti podaci obično završavaju negde na oblaku (cloud), na internet serverima.

Šta smart home uređaji znaju o vašoj deci?

 

Prikupljaju osnovne informacije, ali ponekad i više nego što je potrebno. Na primer, mogu pratiti lokaciju vaše dece čak i kad su kod kuće.

Kako možete zaštititi privatnost vaše dece?

Proučite pravila privatnosti uređaja.

Podesite postavke privatnosti i isključite nepotrebne opcije.

Napravite posebne profile za decu i postavite ograničenja.

Redovno ažurirajte softver uređaja.

Periodično obrišite nepotrebne podatke.

Razgovarajte s decom o pametnoj upotrebi uređaja i zaštiti privatnosti.

Deca su odrasla uz ove čarobne uređaje i često su znatno veštija u njihovom korišćenju od nas roditelja. Ali to dovodi do pitanja - da li su deca postala "šefovi" u kući kada je u pitanju tehnologija OK, možda ne baš šefovi, ali definitivno su virtuozi i zto treba da im pomognemo da budu pametni baš kao i njihovi pametni uređaji.

 

Šta možete da uradite po tom pitanju?

-Odredite vreme i situacije za korišćenje pametnih uređaja

-Učite zajedno o tehnologiji

-Razgovarajte o sigurnosti na internetu

-Budite primer svojoj deci

-Provedite vreme zajedno bez ekrana

 

Uređaji su tu da pomognu i olakšaju život, ali i dalje je vaša porodica šef u kući. Uz ravnotežu, komunikaciju i poverenje, možete zajedno da upravljate ovim uređajima, a da oni ne postanu vaši šefovi, već da vam obezbede slobodno vreme za, na primer, smejanje, grljenje i zabavu.