Osam motiva iza sajberbulinga

Otkrivamo koji su razlozi zbog kojih neko zlostavlja drugu decu na netu i kako da pomognemo i nasilnicima i žrtvi.

 

Svakog dana, sajber maltretiranje utiče na decu širom sveta. I nema sumnje da se to goruće pitanje mora rešiti. Ali, da bismo okončali maltretiranje na mreži, prvo treba da razumemo zašto deca to rade. Njihovi motivi za napade u sajber-prostoru mogu da se kreću od besa i osvete do čežnje da se uklope.

 

Evo nekoliko tipičnih razmišljanja, a istovremeno i mitova o sajber nasilju.

 

Sajber nasilnici žele osvetu

Kada su deca zlostavljana, često traže osvetu umesto da se nose sa situacijom na zdrave načine. Motivacija nasilnika je zapravo osveta za bol koji su sami iskusili i, paradoksalno, sami postaju nasilnici. Maltretiranjem drugih putem interneta, oni mogu osetiti olakšanje i opravdanje za ono što su doživeli.

 

Sajber nasilnici okrivljuju žrtvu

Maltretiranje se često vrti oko društvenog stausa osobe u školi. Neka deca će maltretirati drugu preko interneta na osnovu percipirane društvene lestvice škole. Žrtve obično budu ranjiva deca, “štreberi”, deca slabijeg materijalnog stanja, druge vere ili rase. Shodno tome, nasilnici obično ne osećaju kajanje ili krivicu za maltretiranje putem interneta i smatraju da je žrtva zaslužila takav tretman.

 

Sajber nasilnicima je dosadno

Deca kojima je dosadno i traže zabavu ponekad će pribegavati maltretiranju putem interneta da bi dodali malo uzbuđenja i drame u svoje živote. Ali, u većini slučajeva, dosada je maska za nedostatak pažnje i nadzora roditelja. Kao rezultat, internet postaje njihov jedini izvor zabave i izlaz za privlačenje pažnje.

 

Pritisak vršnjaka

Ponekad deca postaju sajber nasilnici da bi se uklopila u grupu prijatelja. Kao rezultat, ta deca podležu pritisku vršnjaka da bi bila prihvaćena u školi, čak iako to znači da idu protiv svojih načela. Ta deca su više zabrinuta za uklapanje nego za posledice sajber maltretiranja. Ponekad će grupa maltretirati zajedno jer postoji lažni osećaj sigurnosti u grupi.

 

Sajber nasilnici misle da svi to rade

Kada tinejdžeri veruju da većina maltretira na mreži, veća je verovatnoća da će se sami upustiti u takvo ponašanje. U njihovim umovima, to ne izgleda kao veliki problem jer njihova grupa vršnjaka prihvata takvo ponašanje.

 

Sajber nasilnici su gladni moći

Sajber maltretiranje može biti manifestacija društvenog statusa. Deca koja su popularna često ismevaju decu koja su manje popularna. Isto tako, deca koja su privlačna mogu izdvojiti druge za koje smatraju da su neprivlačni. Oni koriste internet da održavaju agresiju u odnosima i podlo ponašanje. Takođe, širiće glasine i tračeve, a mogu čak i izopštavati druge putem sajberbulinga. Sajber nasilnici imaju niz različitih motivacija, ali opšti cilj je da povećaju sopstvenu moć smanjenjem moći nekog drugog.

 

Sajber nasilnici veruju da neće biti uhvaćeni

Anonimnost interneta daje deci lažan osećaj sigurnosti. Oni veruju da im anonimnost garantuje bezbednost i ne vide reakciju žrtve, što čini izuzetno lakim da kažu i rade sve što inače ne bi uradili u četiri oka.

 

Sajber nasilnicima nedostaje empatija

Većina dece koja maltretiraju preko interneta veruje da to nije ništa strašno. Pošto ne vide bol koji izazivaju, osećaju malo ili nimalo kajanja za svoje postupke.

 

Šta možemo da uradimo?

Da bismo sprečili decu da postanu nasilnici, ali i zaštitili ih od sajberbulinga, neophodno je  da razgovaramo sa njima o posledicama i osećanjima. Ulivanjem empatije i osnaživanjem da donose dobre odluke, smanjićete verovatnoću da će se upustiti u ovo štetno ponašanje, ali ćete ih naučiti i da se zaštite, tako što će znati da ste im prva adresa na koju treba da dođu u slučaju da postanu žrtve. Nasilje rađa nasilje i deca ne dolaze sama na ideje da budu nasilna. Ulivanje sigurnosti, topao dom i ljubav siguran su put do zvezda bez trnja.