Orange is new black: Koje boje tinejdžeri vole?

Iako je nemoguće napraviti generalizaciju između dečaka i devojčica, obično postoje neke opšte razlike između boja koje privlače različite polove. Nemojte da paničite ako vaši klinci odjednom iz “bebećih” boja uskoče u crnu. To je skroz okej i vrlo pozitivno.

 

“Zelena boja je osnovna boja sveta i iz nje se rađa njegova lepota.”

Kalderon de la Barka

 

Kako deca odrastaju, teme zeka, Barbika i Diznijevih likova više neće funkcionisati na majicama, šortsevima, haljinicama, rančevima. Kada je generalizacija u pitanju, opšte mesto je da dečaci vole plavu, a devojčice ružičastu boju, ali to je samo predrasuda. Sofisticirani obrasci i palete boja postaju privlačni kako deca rastu, a kada uđu u srednje tinejdžerske godine, posebno dečaci, počinju da pokazuju sklonost prema tamnim bojama poput crne. To je normalno. To ukazuje na pomak od nevinosti detinjstva ka sofisticiranosti odraslog doba i tinejdžeri se ne plaše boja. Otvoreni su za eksperimentisanje složenim bojama i teksturama, svetlim fluorescentima i metalik i tkaninama sa promenljivim sjajem.

 

Crvena, ljubičasta, smela plava i citrus zelena su popularne među tinejdžerima, mada je crna uporni favorit jer je kul. Crna nagoveštava nezavisnost i individualnost .

Istraživanja pokazuju da mlađe tinejdžerke preferiraju roze, ljubičaste i „ženstvene“ boje. Stariji tinejdžeri gravitiraju etničkim i multikulturalnim tonovima kada počnu da cene svet oko sebe.

Bez boja, život ne bi imao smisla kao sada. Od mode i medija, preko veb stranica i logotipa, čak i do ulične rasvete i natpisa, boje su u nama i oko nas.

Boja je važan link među tinejdžerima. Takođe, bojama klinci, posebno tinejdžeri, izražavaju emocije i misli. Iako preferencije dece pokazuju opšte zajedništvo zasnovano na starosnoj grupi, njihov izbor boja može se razlikovati u zavisnosti od njihovog raspoloženja, načina na koji se izražavaju i osećanja.

Deca treba da se obrazuju i podstiču u oblastima koje jačaju njihovu kreativnost i maštu.

I kada vidite da vaš tinejdžer pokazuje interesovanje za boje, makar samo i dok odlučuje koju majicu da obuče, podstaknite ga na kreativnost.

Neka kreiraju maske za telefon, digitalni print za majicu ili haljinu. Podstaknite ih da istaknu šarenu stranu svog karaktera koristeći aplikacije za bojenje. Iskoristite leto da okrečite njihovu sobu zajedno. Psihologija boja kaže da boje stimulišu različite delove mozga i utiču na raspoloženje, Posebno kod dece. Poznato je da tople boje poput crvene, narandžaste i žute imaju tendenciju da budu stimulativnije, dok hladne boje poput plave i zelene deluju umirujuće.

Igrajte se, šarajte, obucite se veselo, letnje, udahnite mirise lipa i obojite svaki dan u novu boju jer crveno je boja ljubavi :)