Online bonton

03.decembar DIGITALNI RODITELJI

Bonton predstavlja skup pravila o pristojnom ponašanju u društvu i, pogađate, francuskog je porekla (bon ton, dobar ton, otmeno držanje). Bonton ne znači da treba da šetamo s knjigom na glavi i da jedemo u rukavicama, već da se u kući ponašamo jedni prema drugima onako kako ćemo se ponašati van kuće. Pristojno, neagresivno, zahvalićemo, zamoliti, osmehnuti se. Lep rečnik, lagan ton, bez psovanja, vikanja i nepristojne gestikulacije, neka su od osnova lepog ponašanja. A šta važi u kući i napolju, važi i online. Posebno online i posebno kad su deca u pitanju.Veliki deo slobodnog vremena deca provode u igricama sa društvom. Zajedno stvaraju svetove, vode bitke, igraju fudbal virtuelno i mi često nismo u mogućnosti da čujemo ili da vidimo šta do njih dopire sa druge strane servera.

Deca se već izlaskom napolje, na teren sa drugarima, sreću sa ružnim rečima, psovkama, uvredama. Pokupe i donesu kući. Ponekad im se omakne i dok igraju igrice. Nesvesno. Oni čak i ne znaju značenje nekih pogrdnih reči i pežorativa, ali ih korste jer ih drugi koriste.

Na nama je da im objasnimo, strpljivo, polako i s mnogo razumevanja šta te reči znače i da ih pitamo da li smo im se mi nekada obratili na taj način, da li im je okej kada ih neko uvredi ili opsuje i šta misle, kako se oseća njihov drug ili drugarica kada ih uvrede. Bez osuđivanja, kritike, kazne. To je faza koju deca moraju da prođu i mi smo tu da ih podržimo da što pre iz nje izađu.

Dok igraju igrice online, dobro bi bilo da ih igraju u našem prisustvu. Na taj način im pokazujemo da nas zanima kako napreduju u igri, ali i da smo tu ako skrenu s puta. Možemo da nađemo “crvenu reč”, koju izgovaramo ako se detetu omakne ružna reč ili vika. Zamolićemo ih da sami smisle koja je to reč i, kada je izgovorimo, na detetu je da se izvini saigraču. Vremenom, preći će im u naviku da se lepo ponašaju.

Kada su izloženi ružnim postupcima ili rečima saigrača, razgovaramo sa njima o tome da je svako odgovoran za svoje ponašanje i da svako iz svoje kuće nosi vaspitanje. Podržavamo ih ako opomenu saigrača da se pristojno ponaša i pohvaljujemo svaki lep gest. Akcenat uvek stavljamo na podršku, lepe reči, podstrek za lepe gestove, pohvale za lepo ponašanje. Na tom putu mogu nam pomoći lepe igre koje ćemo igrati sa decom i ta interakcija će ih naučiti bontonu.

Majnkraft - must have igrica na dečjim i roditeljskim telefonima. Napravimo zajednički svet, gradimo, kreirajmo, stvarajmo zajedno. Em ćemo se mi lepo zabaviti, em će deca biti presrećna jer zajedno učestvujemo u igrici koja je njima veoma važna. Dok gradimo, koristimo afirmacije, podstičemo kreativnost, pitamo ih za mišljenje, pohvaljujemo. Takav koncept deca će lako usvojiti i primeniti u igri sa drugarima.

Monopol - igrajte online i naučite decu da razmišljaju. Monopol je odličan izbor za vežbanje vijugica, ali i za učenje lepog ponašanja, strpljenja i promišljanja. Razgovarajte sa njima kao sa sebi ravnima i dogovorite se da nema ljutnje, svađe, odustajanja.

Animal Crossing igre su poput toplih, mekih prekrivača jer jedva čekate da se u njih ušuškate. Animal Crossing: New Horizons izgleda kao savršeno sklonište od svakodnevnog stresa. Kampovanje na ostrvu sa gomilom životinja u komšiluku, uz ribolov, potragu za fosilima, izvršavanje sporadičnih, malih obaveza i plaćanje kirije jedinom dobroćudnom zemljoposedniku Tomu Nuku. Sve izgleda tako mirno i divno, ali nije baš nikad sve tako mirno i divno, zar ne?! Deca uče empatiju, razvijaju ljubav prema životinjama i pristojan način komunikacije.

Brawl Stars - igrica u kojoj se osvajaju trofeji i razvija sportski duh. Deca iz nje mogu mnogo da nauče o strpljenju, o važnosti podrške boljem takmičaru i da nije važno pobediti, već učestvovati i super se zabaviti.

Fortnite - kombinacija borbe i strategije upakovanih u fenomenalnu grafiku. Igrica zahteva savladavanje pravljenja različitih struktura da biste se borili protiv najboljih igrača, ali čak i bez toga, zabava u Fortnite svetu je super. Igrajući je s decom, učimo ih da razmišljaju, da rešavaju probleme nenasilnim putem i da poštuju protivnika.

Bonton se uči. U kući, od roditelja i prenosi se na ljude iz našeg okruženja. Kada utičemo na decu da se lepo ponašaju i kada im ličnim primerom pokažemo da lepa reč i gvozdena vrata otvara, nadamo se da će taj manir preneti i na svoje drugare, kao veliki topli talas prijateljstva.