Ok je da nisi ok

Deca su danas pritisnuta raznim trendovima, idealnom slikom o telu, prihvatanjem u društvu. Ovo je priča o tinejdžeru koji se teško uklapa u trendove i zbog toga nije srećan.

 

Veliki sin nosi naočare, frizuru koju samo on razume i njegov frizer, crne pantalone i crne dukseve sa printovima koje samo on razume, ali koje mu ja redovno uzimam jer je konačno porastao da mogu da mu mažnjavam stvari.

Nema društvene mreže, zavisnik je od Jutjuba na kojem, osim igranja igrica, prati razne sadržaje u vezi sa tim kako nešto nastaje, kako se pravi, kako se crtaju grafiti. Na TikToku prati Arsu, klinca koga i ja volim jer direktno, jasno i korisno deci objašnjava stanja i situacije koje su im teške i kako da kroz njih prođu. Arsa je virtuelni član naše porodice i svi jedva čekamo da izbaci nešto novo.

 

Veliki sin ima samo dva druga i jednu drugaricu iz odeljenja sa kojima komunicira jer su na istim talasnim dužinama. Sluša neku svoju muziku koja veze nema sa trendovima njegove generacije, čita istorijske knjige i stripove koje smo njegov tata i ja sačuvali kad smo bili mali, igra igrice koje se njemu sviđaju i pravi haos po kući kad pravi eksperimente koje je video na TikToku.

 

Zbog toga ga ostali ne razumeju i vrlo često je meta čuvene petorke iz odeljenja koja rendom gnjavi sve koji nisu kao oni. Posledica toga je da često dolazi smrknut iz škole, a još češće ide smrknut. Nadimci, provokacije, pokušaji da izazovu reakciju, uglavnom su bezuspešni, pa je tako pritisak veći.

Zato je nesrećan. Nije okej. 

I okej je da nije okej.

 

Zato smo našli divnu psihološkinju koja radi sa decom psihodramu. Psihodrama je metod psihoterapije razvijen od strane Jakoba L. Morena. Moreno definiše psihodramu kao nauku koja istražuje “istinu” dramskim metodama, bavi se interpersonalnim odnosima i privatnim svetom. To je proces u kome istražujete život bez straha od kazne, ali uz preuzimanje rizika.

Otkako ide kod nje, život mu je lakši. Pravi svetove, kreira likove, raščlanjuje odnose, zamišlja situacije i rešava konflikte. Uz njena pitanja, kroz igru i dramsku tehniku, pokušava da shvati svet i preuzme situacije koje mu često izmiču kontroli. Naučio je da rešava sukobe asertivno. Kreativno. Smireno. Naučio je da jača samopouzdanje i da shvati da je odgovor dobrotom najčešće i jedini ispravan odgovor.

 

Shvatio je da je ok da nisi ok i da je ljutnja mnogo lakša kada se konstruktivno usmeri u kreativan proces.

Normalno, namćorast je i dalje i hejtuje ceo svet, ali valjda to ide u rok tinejdžerske službe, pa sam pitala njegovu terapeutkinju je l’ ima među igračkama neke gvozdene živce da mi da da preživim dok ne prođu hormoni, nema, kaže, ali možete zajedno da se smejete što češće.

I to je sasvim okej.