Novogodišnje odluke kojih se nećemo pridržavati

„Dobra novogodišnja obećanja su kao čekovi koje čovek potpisuje bez pokrića.“

Oskar Vajld

Nova godina je uvek super povod da odlučimo da ćemo dogodine uraditi nešto što nismo prošle, nešto novo, bolje, drugačije… Nova godina je povod i da budemo iskreni prema sebi jer, kada stvarnost nastupi, svi znamo da se novogodišnje odluke često donose samo da bi se prekršile u prvih nekoliko nedelja ili meseci nove godine :)

Šalimo se, naravno, sad je i sezona opuštenije komunikacije i mi smo zamolili jednu mamu i njenu ćerku da nam daju listu odluka kojih se sigurno NEĆE pridržavati u 2022. godini.

Ana, 44 godine

Pošto sam u 2021. baš sve što sam želela, evo meni prilke da u ovoj godini napravim listu svega što ću sigurno prekršiti :) 

 1. Počeću da spavam kao sav normalan svet, od 23h do sedam ujutru i biću raspoložena čim oči otvorim.
 2. Neću igrati Match Masters kad god imam vremena. Umesto toga, upisaću doktorske studije i uspeću da zapamtim sve sa predavanja, a ispite ću dati u roku.
 3. Redovno ću da peglam veš, naučiću da mi ne zagori sve što skuvam i biću strožija prema deci u smislu da nema više da se živi u ovoj kući kao u hipi komuni, neki red mora da se zna, mi od tri do pet nismo smeli da zucnemo dok je kućni red, a moja kuća hotel Promaja  :)
 4. Neću davati mojoj ćerki tinejdžerki moje omiljene cipele i naučiću psa da spava na svom jastuku, a ne u mom krevetu.
 5. Neću se zaljubiti :)

Lenka, 18 godina

 1. Počeću da treniram svaki dan. To je super napredak jer inače treniram jednom mesečno.
 2. Počeću da učim redovno, a ne kampanjski :) I počeću da učim još jedan jezik.
 3. Počeću da štedim novac
 4. Pročitaću bar jednu knjigu mesečno
 5. Biću na telefonu DO dva sata dnevno :)

Postoji nekoliko lakih koraka da sa svojom decom identifikujete pravu odluku da poboljšate svoj život, napravite plan kako da ga postignete i postanete deo male grupe ljudi koji uspešno postižu svoj cilj.

 • Izaberite pravu odluku, jednostavnu, za koju možete da garantujete da ćete je ispuniti (npr. Da zaista i vi i deca provodite DO dva sata dnevno na netu i da igricu zamenite učenjem ili zajedničkim vremenom). 
 • Kreirajte plan
 • Neka bude lično. Nešto što vam lično mnogo znači i što bi vas i vaše dete učinilo ponosnim kad ostvarite cilj.

Statistika kaže da više od polovine svih odluka ne uspe, ali ove godine ne morate da budete deo statistike. Srećna vam nova godina dobrih odluka!