Novo na TikToku: Vodič za roditelje za bolju zaštitu dece

Imamo jedan skroz informativan tekst kome smo se baš dugo nadali. TikTok se udružio sa National PTA, organizacijom koja obuhvata milione porodica, učenika, profesora, administratora i biznis i community lidera posvećenih obrazovnom uspehu dece i unapređenju porodice.

TikTok i PTA zajedno su kreirali nov TikTok vodič za roditelje, koji pruža ključne informacije koje pomažu roditeljima da zaštite svoju decu dok koriste aplikaciju i opisuje različite mere i alate koje TikTok ima na raspolaganju da zaštiti mlade od internet zlostavljanja i predatora.

 

Vodič na 20 stranica pokriva sve aspekte kako TikTok funkcioniše, pomažući roditeljima da bolje razumeju ključne elemente, pokriva sve TikTokove elemente zaštite, uključujući filtere komentara i postavke privatnosti naloga.

 

Takođe, uključuje pregled TikTok funkcije porodičnog uparivanja, koja omogućava roditeljima da pažljivo prate šta njihova deca rade u aplikaciji i beleške o virtuelnom “darivanju”, koje nisu dostupne korisnicima mlađim od 18 godina.

 

Vodič takođe sadrži listu za proveru privatnosti i bezbednosnih funkcija koje roditelji mogu razmotriti za usvajanje dalje zaštite.

Teoretski, TikTok nije tehnički dostupan u obliku potpunog pristupa za osobe mlađe od 13 godina, što vodič takođe objašnjava: “Potpuno iskustvo u TikToku namenjeno je osobama od 13+, a za mlađe od 13 godina dostupna je verzija TikToka za mlađe korisnike, koja uključuje dodatnu zaštitu privatnosti i bezbednosti. Ali tehnički gledano, mladi ne bi trebalo da imaju  pristup svim funkcijama aplikacije.

 

S obzirom na to, možda je vredno razmišljanja da preuzmete nov vodič i da pročitate savete i beleške jer čak iako ne mislite da je vaše dete u opasnosti, možda i jeste, a možda već pristupa TikToku bez vašeg znanja.

 

TikTok je bio pod lupom, u različitim regionima, zbog potencijalnih zabrinutosti oko sadržaja i izlaganja mladih potencijalno štetnim sadržajima. Aplikaciju trenutno istražuje Evropska komisija zbog zabrinutosti da mlade korisnike izlaže neprikladnom materijalu, a tu su i rizici od maltretiranja i zloupotrebe, kao i produženi uticaj takvih komentara.

 

TikTok radi na rešavanju ovih elemenata i nastavio je da dodaje više ograničenja sadržaja i alata za kontrolu. Ali i pored toga, važno je da roditelji razumeju rizike i da obrazuju svoju decu o tome gde i kako mogu da se zaštite i da koriste trenutno najpopularniju platformu na bezbedan način.