#nisamprijavila: Tužne priče dece koja su ćutala

Godinu 2021. počeli smo #nisisama, heštegom pod kojim su priču počele hrabre Milena Radulović i Iva Ilinčić, a nadovezale se hiljade žena koje su povređene, silovane, psihički i fizički, kojima nisu verovali, koje su bile same u paklu u koji su ušle kao nevine devojčice, a iz kog su izašle kao jake žene čije je detinjstvo slomljeno od strane autoriteta koji je trebalo da im bude druga očinska figura.

Na brdovitom Balkanu, žrtve su same krive. Zato što su nosile kratke suknje, šetale same, kulturno odgovarale na poruke napasnika, govorile “NE” koje je provociralo da se istera “DA” i protiv njihove volje.

A zatim smo, umesto da odahnemo jer su neki predatori ogoljeni, godinu završili jezivim svedočenjima pod #nisamprijavila.

Autorka #nisamprijavila je Nina Stojaković. Na Tviteru je podelila niz objava u kojima je navela da je njenu sestru Lidiju zlostavljao bivši dečko Uroš Radivojević, poznatiji kao reper Numero.

Nina nije znala da nije sama. 

Devojke su počele da pišu. Deca su progovorila iz odraslih žena. Silovana, prebijena, psovana, zlostavljana detinjstva ponovo su oživela pod najjačim i najtužnijim heštegom na srpskim mrežama.

Hiljade žena ispričalo je surove detalje zlostavljanja koja nisu prijavila, a među njima bilo je mnogo priča iz detinjstva koje su ostale prećutane. 

Do danas. 

Prenosimo nekoliko, bez izmena, bez intervencija, bez blurovanja. Sirove, mučne i opominjuće, Da se ne ponove. 

Jelena Dekić @DekicJelena

#nisamprijavila jer je to moj otac. Jer sam ja kriva i sama sam tražila da me udari. Jer imam dug jezik… jer sam kurva kao i moja mrtva mama. Eto zato, nisam prijavila.

Jovana @dzinitonik

#nisamprijavila jer sam imala 5 ili 6 godina (dovoljno malo da se ne sećam tačno koliko) i nisam mogla da znam ni šta se tačno desilo i on je isto bio maloletan ali jedno duplo stariji od mene i skoro da sam uspela da zaboravim. Moji i njegovi roditelji se dan-danas druže.

Teeny @Prilicno_Rendom

#NisamPrijavila jer sam imala 6 godina, a on oko 18, zato što je bio član šire porodice, zato što nisam znala šta se dešava, zato što ponavljao "samo malo, ne brini", zato što me je bilo sramota da kažem ikome.
Ljanabi @Neshvacena45

#NisamPrijavila zato što sam godinama mislila da sam ja kriva. Silovao me je brat od tetke kada sam imala 15 godina. Nikad nikome nisam to rekla. Posle toga sam morala da se susrećem sa njim na familijarnim okupljanjima. Trebalo mi je 7 godina da osvestim šta mi se desilo.

CarLovers @CarLove17357359

Imala sam 14 godina i bila ludo zaljubljena u jednog dečka. Vraćala sam se sa kampovanja sa drugaricama. Zaustavio me je da mi nešto kaže, a one su otišle. Bukvalno me je samo gurnuo u zbunje i silovao. Sve mi je bilo krvavo. #nisamprijavila

Klinika Mayo objavila je sažet članak o nasilju nad decom i mi ga prenosimo da biste znali. Da biste prepoznali. Da biste reagovali.

Svako namerno nanošenje povrede ili maltretiranje deteta mlađem od 18 godina smatra se zlostavljanjem dece. Zlostavljanje dece ima mnogo oblika, koji se često dešavaju u isto vreme.

Fizičko zlostavljanje. Fizičko zlostavljanje dece se dešava kada je dete namerno fizički povređeno ili izloženo riziku od povrede od strane druge osobe.

Seksualno zlostavljanje. Seksualno zlostavljanje dece je svaka seksualna aktivnost sa detetom, kao što je milovanje, oralno-genitalni kontakt, snošaj, eksploatacija ili izloženost dečjoj pornografiji.

Emocionalno zlostavljanje. Emocionalno zlostavljanje dece znači povredu detetovog samopoštovanja ili emocionalnog blagostanja. To uključuje verbalni i emocionalni napad — kao što je stalno omalovažavanje ili uvreda deteta — kao i izolovanje, ignorisanje ili odbacivanje deteta.

Medicinsko zlostavljanje. Medicinsko zlostavljanje dece se dešava kada neko daje lažne informacije o bolesti kod deteta koja zahteva medicinsku pomoć, dovodeći dete u opasnost od povreda i nepotrebne medicinske nege.

Zanemarivanje. Zanemarivanje dece je nepružanje adekvatne hrane, skloništa, naklonosti, nadzora, obrazovanja ili stomatološke ili medicinske nege.

U mnogim slučajevima zlostavljanje dece vrši neko koga dete poznaje i kome veruje — često roditelj ili drugi rođak. Ako sumnjate na zlostavljanje dece, prijavite zlostavljanje nadležnim organima.

Dete koje je zlostavljano može se osećati krivim, posramljeno ili zbunjeno. On ili ona se možda plaše da kažu bilo kome o zlostavljanju, posebno ako je zlostavljač roditelj, drugi rođak ili porodični prijatelj. Zato je od vitalnog značaja paziti na crvene zastavice, kao što su:

  • Odustajanje od prijatelja ili uobičajenih aktivnosti
  • Promene u ponašanju — kao što su agresija, bes, neprijateljstvo ili hiperaktivnost — ili promene u školskom uspehu
  • Depresija, anksioznost ili neobični strahovi, ili iznenadni gubitak samopouzdanja
  • Očigledan nedostatak nadzora
  • Česti izostanci iz škole
  • Nespremnost da napusti školske aktivnosti, kao da ne želi da ide kući
  • Pokušaji bežanja
  • Buntovno ili prkosno ponašanje
  • Samopovređivanje ili pokušaj samoubistva

Specifični znaci i simptomi zavise od vrste zlostavljanja i mogu se razlikovati. Imajte na umu da su znakovi upozorenja upravo to — znaci upozorenja. Prisustvo znakova upozorenja ne znači nužno da je dete zlostavljano. Ali, proverite. Razgovarajte. Podržite. Verujte.

PRIJAVITE!

Znaci i simptomi fizičkog zlostavljanja:

Neobjašnjive povrede, kao što su modrice, prelomi ili opekotine

Povrede koje ne odgovaraju datom objašnjenju

Znaci i simptomi seksualnog zlostavljanja:

Seksualno ponašanje ili znanje koje je neprikladno za uzrast deteta

Trudnoća ili polno prenosiva infekcija

Krv u donjem vešu deteta

Izjave da su on ili ona bili seksualno zlostavljani

Neprikladan seksualni kontakt sa drugom decom