Netflix vodič za roditelje: Šta je i da li je bezbedno za decu

Jedna od tekovina digitalne revolucije  jeste da porodice zamenjuju redovno gledanje televizije u korist streaming servisa. Netflix je trenutno jedan od najpopularnijih izbora i to sa dobrim razlogom. Nudi široku lepezu sadržaja, od klasičnih filmova do najnovijih TV box setova i od vrhunskih trilera za odrasle do crtanih filmova prilagođenih deci. Netflix je proteklih meseci intenzivno radio na uvođenju novih funkcija da bi pomogao porodicama da dobiju bezbednija, prijatnija iskustva streaminga.

 

Evo šta roditelji treba da znaju o pioniru video-streaminga.

Netflix je najpopularniji servis za streaming širom sveta, sa više od 167 miliona pretplatnika, iako su noviteti Amazon Prime Video, Disney i Hulu počeli da osporavaju njegov monopol.

Netflix i drugi servisi za streaming potpuno su promenili način na koji konzumiramo TV, omogućavajući nam da gledamo bilo šta, bilo gde, kad god želimo. Sadržaj koji se pojavljuje u vašem feedu Netflix će birati u zavisnosti od vaše istorije gledanja i ocenjivanja, što olakšava pronalaženje sadržaja.

Pošto je među prvima usvojio streaming  model, Netflix je prikupio veliki katalog zabave – od blokbastera koje svi poznajemo i volimo do sopstvenih originalnih produkcija.

Nama odraslima je super, ali hajde da vidimo kako je klincima i da li su bezbedni.

Postoji veliki broj sadržaja u ponudi za decu svih uzrasta, iako, u zavisnosti od pretplate, nije sve obavezno dobrog kvaliteta.

 

Ako vaše dete koristi namenski profil „Kids“, može da pretražuje po liku, prema filmu ili TV emisiji. To im olakšava da uskoče direktno u svoje omiljene epizode ​​Henrija Opasnosti ili da potraže taj novi Lego film.

Postoji i Netflix Originals namenjeni posebno deci, uključujući vrhunsku adaptaciju serije Unfortunate Events plus velika imena kao što su Skylanders Academy i Trollhunters. I naravno, postoji mnogo sjajnih filmova, uključujući, trenutno, neke briljantne ponude Studio Ghibli.

I tu sad na red dolaze pitanja koja muče roditelje, a na koja Netflix ima taze odgovore.

Da li moje dete može da pristupi neprikladnom sadržaju?

Sa tako širokim spektrom dostupnog sadržaja, roditelji bi mogli da se zabrinu da bi njihova deca mogla da naiđu na sadržaj koji ne bi trebalo da gledaju. Na sreću, Netflix daje roditeljima priliku da prilagode sadržaj kojem žele da njihova deca imaju pristup.

Svaki naslov ima  redovan sistem ocenjivanja (U, PG, 12, 15 i 18), da bi se odredilo za koju publiku je pogodan. Možete da prilagodite kojoj od ovih ocena želite da svaki pojedinačni korisnik ima pristup.

 

Evo kako da omogućite ovu funkciju:

Prijavite se na svoj Netflix nalog i izaberite „Nalog“ iz padajućeg menija u gornjem desnom uglu. To možete da uradite na mobilnom uređaju, ali verzijom pretraživača stranice „Nalog“ je lakše kretati se.

Skrolujte nadole do odeljka „Profil i roditeljska kontrola“ i izaberite korisnika kojeg želite da prilagodite.

Kliknite na „Ograničenja gledaoca“, podesite ograničenje, a zatim pritisnite „Sačuvaj“.

Alternativno, možete koristiti profil „Deca“ koji dolazi sa vašim nalogom, gde je ograničenje ocene podrazumevano podešeno na PG.

 

Koje su druge bezbednosne funkcije dostupne?

Osim starosne ocene, postoji još nekoliko načina na koje možete da učinite Netflix bezbednim i prilagođenim potrebama i osetljivosti svakog člana porodice.

 

Zaključavanje profila:

Možda razmišljate: koja je svrha ograničavanja naloga vašeg deteta kada ono može da klikne na vaš? Tu je zgodna funkcija zaključavanja profila.

Iz istog gore pomenutog odeljka „Nalog“, takođe možete zaštititi svakog pojedinačnog korisnika četvorocifrenim PIN kodom tako da samo osoba kojoj je namenjena može da mu pristupi. To može biti od velike pomoći ako ste zabrinuti da vaše dete može da naiđe na sadržaj za odrasle ili ako želite da izbegnete da članovi porodice unapred gledaju seriju koju gledate zajedno.

Sve što treba da uradite je da izaberete korisnika kojeg želite da zaštitite PIN-om, kliknete na „Zaključavanje profila“ iz menija i unesete željeni kod. Ne zaboravite da kliknete na „Sačuvaj“ pre nego što izađete!

 

Ograničenja naslova:

Takođe možete da sprečite da se određeni filmovi i emisije pojavljuju u fidu vašeg deteta – čak iako su u okviru dozvoljenog uzrasta.

Ako postoje određeni naslovi za koje verujete da bi vaše dete moglo snažno da reaguje ili da ga uznemiravaju, možete ih lako ukloniti pomoću Netflx alatke „Ograničenje naslova“, koja je dostupna u istom odeljku „Nalozi“. Jednostavno unesite naziv filma ili emisije i kliknite na njega u padajućem meniju da se ne bi pojavio na njihovom fidu. Ne zaboravite da pritisnete „Sačuvaj“.

 

Ima li još nešto što roditelji treba da znaju?

Netflix je manje-više izmislio termin „binge-watching“ – strimovanje mnogih epizoda u brzom nizu – i to je velikim delom bilo zbog njegove funkcije autoplej.

Kada završite epizodu, sledeća će automatski biti stavljena u red; nakon kratkog odbrojavanja. To može da oteža praćenje vremena pred ekranom, ali možete da isključite ovu funkciju u odeljku „Nalog“ ako želite.

 

Kao usluzi video on demand, Netflix servisu se zaista ne može mnogo zameriti. Nudi impozantnu količinu kvalitetnih filmova i TV emisija, od kojih je većina ekskluzivna i redovno se ažurira novim sadržajem da biste se vraćali po još.

Ima dobru cenu, posebno ako ga koristite na više od jednog uređaja i takođe je fleksibilan, sa opcijom da ga gledate na svom telefonu i preuzimate emisije za gledanje van mreže.

Slično je i kad gledate Netflix sa stanovišta roditelja. Mogućnost ne samo da kreirate različite korisničke profile već i da ih prilagodite prema starosnoj oceni daje vam potpunu fleksibilnost da odaberete pristup svog deteta Netflix katalogu.

U isto vreme, dovoljno je jednostavno da čak i mala deca mogu lako da se kreću i biraju svoje omiljene emisije, dok detalji kao što je mogućnost postavljanja slika profila prilagođenih deci doprinose privlačnosti.