Nekoliko korisnih saveta o live stream-u

27.januar DIGITALNI RODITELJI

Live steam je poseban vid sadržaja onlajn koji nam omogućava da pokrenemo uživo prenos nekog događaja, ali i da gledamo nešto što se baš u tom trenutku odigrava i može da bude zanimljiv i roditeljima i deci. Jedinstvenim ga čini mogućnost da učestvujemo u nečemu baš tada kada se odigrava, ne samo posmatranjem već i komentarisanjem ili postavljanjem pitanja. Lajv format komunikacije može da ima razne teme, od ličnih obraćanja, intervjua, preko promocije novih proizvoda. Njih ne pokreću samo kompanije ili influenseri, već i bilo koji drugi korisnik društvenih mreža ukoliko želi da nešto što smatra važnim podeli sa zajednicom. Trenutno najpopularnije platforme za lajv su Instagram i Facebook, Twitch, House Party i Tik Tok. Kako bi i roditelji i deca mogli da uživaju u prednostima lajva, bitno je razumeti zbog čega je popularan i razumeti koji su najbolji načini da se zaštitimo od potencijalno loših iskustava bilo da smo roditelji ili deca.
Zbog čega je live stream popularan?


Osim što omogućava osećanje da smo deo nečega što se dešava baš sada, ako posmatramo lajv, ili da smo sami kreatori sadržaja što može da bude posebno uživanje, live stream je popularan i zbog još nekih razloga. Na primer, deca i roditelji na takav način mogu da ostvare direktnu interakciju sa influenserima i drugim javnim ličnostima koje ih zanimaju, i da im postave pitanja putem komentara. Kreiranje lajva može da dodatno ohrabri i podstakne mlade, pozitivno utiče na njihove veštine komunikacije i podstakne njihovo samopouzdanje ako dobiju lepe komentare. Takođe, lajv omogućava da se i roditelji i deca povežu sa ljudima širom sveta čije stavove i ideje dele.

Saveti za bezbedno live stream-ovanje1. Pazite na sadržaj

Savet za klince: i kada sami pokrećete live stream i kada ste u potrazi za nečim što želite da pogledate, obratite pažnju na sadržaj, posebno na stvari koje nisu primerene poput nasilja ili ružnih komentara. Kada vi lajvstrimujete imajte na umu da nikad ne znate ko vas sve gleda i da morate oprezno istupati. Pazite da nekoga ne povredite izjavom ili postupkom. Ukoliko ste se sami susreli sa nekim sadržajem koji vas na bilo koji način uznemirava podelite to sa roditeljima i porazgovarajte o tome. Savet za roditelje: Budite primer svojoj deci i izbegavajte gledanje bilo čega na lajvstrimu što može da ih uznemiri. Takođe, ako sami pokrećete lajvstrim činite to pažljivo i pobrinite se da nikakve informacije koje mogu da ugroze vašu porodicu ne podelite sa celom onlajn zajednicom. Pomozite deci da donesu odluke koje se tiču bezbednosti na netu, i da po potrebi blokiraju ili prijave sadržaje ili pojedince koji ih uznemiravaju. Razgovarajte o sadržajima na lajvstrimu koje ste gledali i komentarišite ih, neka svaka od tih situacija bude prilika da podelite razmišljanja i učvrstite povezanost i poverenje.

2. Ne ponašajte se onlajn onako kako ne biste oflajnSavet za klince: Lajv se dešava “u trenutku” pa te može poneti emocija, i izazvati impulsivno reagovanje. Potrudi se da promisliš pre nego što nešto kažeš ili uradiš i daj sebi vremena da doneseš pravu odluku. Nemoj da govoriš ili radiš stvari koje ne bi radio oflajn, iako ti se možda čini da si bezbedan iza ekrana to ne znači da možeš da zaboraviš na odgovornost prema svom pristupu drugima, čak i ako ih ne poznaješ lično. Imaj u vidu da bilo ko može da snima sadržaj koji lajvstrimuješ čak i ako ti toga nisi svestan i zato uvek postupaj oprezno i trudi se da ti ova forma izražavanja služi samo za lepe, edukativne i inspirativne stvari. Čest je slučaj da ne poznajemo sve ljude koji nas prate pa pre pokretanja lajva razmisli da li neke lične stvari želiš da deliš sa potpunim strancima. Savet za roditelje:Ponašajte se onako kako želite da se vaša deca ponašaju i uvek im dajte primer. Neka od vas nauče kako da primereno komuniciraju onlajn, uvažavaju svoje pratioce i budu pažljivi kada odlučuju šta će sa njima podeliti. Upozorite ih na to da lajv nije moguće editovati, i da sve što radimo na netu stvara naš digitani otisak, pa je važno da ono što dele ili komentarišu bude primereno. Podsetite ih da nikada ne otkrivaju svoju lokaciju tokom snimanja lajva.3. Razgovor je najvažniji

Savet za klince: nije uvek lako pitati roditelje za savet, posebno kada su u pitanju stvari o kojima verovato znate više od njih. Ali, iako vi znate mnogo o društvenim mrežama, oni znaju mnogo “o životu”, kako to ponekad verovatno kažu. Iako možda ne deluje tako, društvene mreže su vrlo bliske životu van njih, i mnoga pravila važe na obe strane, posebno ona koja se tiču ljubaznosti, otvorenosti, poštovanja tuđih i svojih prava, i nastojanja da zaštitimo sebe od nekih ružnih iskustava. Bez obzira što oni možda neće moći da vam daju savršen odgovor pitajte ih za mišljenje. Podelite sa njima šta vam se dešava i šta vas brine kada je lajv u pitanju. Možda će vas njihovi odgovori više nego pozitivno iznenaditi! Savet za roditelje: sigurno vas brine šta to vaše dete gleda ili strimuje, i imate milion pitanja, ali najbolje je da ne preterate sa pokušavanjem da saznate detalje od njih. Budite tu i pustite ih da sama podele šta im se dešava, a u međuvremenu ih podstičite da dele svoje stavove i isksutva sa vama, ne samo na temu lajva već bilo čega što im je važno. Pri tome budite pažljivi da ne reagujete preterano zabrinuto, i čak i kada se uznemirite, pustite ih da sa vama podele zašto i kako nešto rade. Nemojte se ljutiti na njih, vikati ili im zabranjivati korišćenje telefona, naprotiv, potrudite se da imaju poverenja u vas, i da se osećaju slobodnim da bilo šta podele sa vama. Kada vam deca veruju lakše će moći da podele sve što im se dešava. Pustite ih da vam pričaju o lajvu i tome koliko im je značajan, ko zna šta ćete sve naučiti, ne samo o njima već i o sebi.