Neka igre počnu! Fotkamo, snimamo i pravimo home video!

21.decembar DIGITALNI RODITELJI

Meteorolozi kažu da će biti snega ove zime više nego prošle i eto lepe prilike da se zabava na snegu pretvori u kreativan dan. Čak iako ne padne, nema veze, boravak u prirodi valja iskoristiti na najlepši način. Šuma, reka, planina, gde god budemo mogli da pobegnemo iz grada (pa čak iako ne možemo, gradovi su uvek fotogenični), pružaju predivne pejzaže za stvaranje kućnih uspomena u vidu klipova.Grudvanje, sankanje, kliskanje, pravljenje Sneška Belića, zatrpavanje u sneg, šetnja… sve su to prilike da se zabeleže dragoceni porodični ili trenuci sa prijateljima. Home video čuva uspomene za nas i za našu decu kad porastu. Kada budemo želeli da se sećamo kako su bili mali, nevini i bezbrižni, da pokažemo njihovoj deci kako su se mame i tate radovale pahuljama i uživale u svakom zimskom danu. Nama, te uspomene poslužiće kad naši vrapčići odlete iz gnezda, da možda obrišemo po koju suzu ili da se smejemo naglas njihovim nestašlucima.

Tehnologija napreduje iz dana u dan i svi pametni telefoni imaju odlične kamere koje prave kvalitetne video zapise. U prevodu, ne treba da budete Tarantino da biste napravili dobar video, hardver vam to sam omogućava. Na nama je da osmislimo sadržaj i da se pridržavamo nekoliko važnih koraka da bi naš home video bio baš baš dobar.

Vertikalno snimanje video klipa nije dobra opcija jer kada se snimak prenese na računar, ne popunjava ceo ekran i uvek ostane više crnog koji odvlači pažnju sa sadržaja. Tokom snimanja ne treba menjati orijentaciju telefona (prebacivanje sa horizontalnog na vertikalno i obrnuto) jer tokom gledanja to prilično može da nervira. Zamislite, uostalom, da gledate film s takvim potezima. Najbolja opcija je uvek horizontalno snimanje jer će video dobro i profesionalno izgledati kad ga pustite. Vodoravno snimanje je lakše i kada posle montirate snimak (preporučujemo programe za snimanje i editovanje MiniTool MovieMaker, Avidemux, Lightworks).

Pazite na položaj prstiju tokom horizontalnog snimanja. Rupice, tj. mikorofoni na telefonu, pozicionirani su tako da kada držite telefon horizontalno i snimate, prsti se nalaze preko mikrofona, što automatski podrazumeva slab audio i smetnje u tonu. Skinite i futrolu, ako je koristite jer one nemaju rupice za mikrofon. Telefoni imaju posebne rupice, jedne za razgovor, druge za mikrofon, a futrole imaju samo za razgovor.

Stručnjaci kažu da je vrlo važno znati kada treba da snimate u 1080p, a kada u 4K rezoluciji. Ukoliko nemate taj izbor, uvek birajte 1080p, a ne 480p ili 720p. Ako vaš telefon podržava 4K snimanje onda imajte na umu da ta rezolucija ne podrazumeva najbolji video. Čak iako imate 4K snimanje, nemojte ga koristiti jer menja digitalnu stabilizaciju tokom snimanja i teško opterećuje procesor, tako da snimak bude van fokusa. 4k je dobra opcija za statične snimke i kada koristite štap, a deca na sankanju nisu baš statična.

Podešavanje kamere sadrži paletu opcija, funkcija i mogućnosti, tako da nema potrebe da koristite samo jedan mod za sve prilike. Eksperimentišite, igrajte se, otkrijte bezbrojne mogućnosti kamere da snimite fantastičan video. Mobilni telefoni uglavnom imaju i opcije slowmotion i timelapse (usporeno i ubrzano) i predlažemo vam da se poigrate tim opcijama. U podešavanjima takođe postoji izbor formata snimanja ili HDR snimanje, što je u ponekad idealan izbor. Dajte klincima telefon, oni su uvek korak ispred nas i sigurno će “iščačkati” sve opcije koje kamera nudi, a pritom i naučiti kako da njom barataju i postanu mali kreativni snimatelji.

Uvek je trik u tome da se igramo. Telefonima, s decom, s kućnim ljubimcima. Da stvorimo atmosferu detinjstva i da kreativno provedemo vreme. Jedino što kamerom ne možemo da zabeležimo jesu mirisi. Zato, kad se vratite sa zimskih čarolija u snegu, ušuškajte se sa svojim mališanima, napravite zajedno kolačiće koji će kuću opiti mirisima (kao kod naših baka kad smo bili mali) i koji će deca zauvek čuvati u svom sećanju.