Ne moraš da radiš ono što ne želiš - kako da se odupreš pritisku vršnjaka u onlajn svetu?

15.januar DIGITALNI RODITELJI

Mišljenje prijatelja je u periodu kada odrastaš najvažnija stvar na svetu, bilo da su ti oni bliski ili samo poznanici. Zato je ponekad baš teško odupreti se njihovim pritiscima da uradiš nešto do čega ti baš i nije, ali neprijatno ti je da to priznaš. Naravno da si već čuo kako nikada ne bi trebalo da pristaješ na nešto što ne želiš, ali to je mnogo lakše reći nego uraditi zar ne? Zbog toga smo za tebe pripremili nekoliko saveta za takve situacije.Reci da ti je potrebno vreme za razmišljanje o predlogu
To je super način da sprečiš sebe da kažeš “može” pre nego što si uopšte stigao da razmisliš na šta si pristao. Niko nema prava da se ljuti na tebe ako kažeš “reći ću ti malo kasnije, sad radim nešto” ako je u pitanju komunikacija preko četa, ili “hajde javljam ti posle porukom” ako je u pitanju komunikacija uživo. Nekim ljudima je lakše da kažu “ne” u poruci nego da to izgovore, i to je sasvim u redu. Slobodno odloži donošenje odluke dok ne budeš sasvim siguran šta zaista želiš.

Razmisli o mogućim opravdanjima
Znaš ono “mama/ tata mi ne dozvoljava” koje te inače nervira? E, sada je idealno vreme da to upotrebiš kao izgovor ako u nečemu ne želiš da učestvuješ. Naravno, to ne mora uvek da bude prihvaćeno u društvu, pa nije loše da za svaki slučaj dogovoriš sa najboljim prijateljem da te podrži i pridruži se u odbijanju aktivnosti.

Predloži im da radite nešto drugo
Ponekad nije loša ideja da na predlog društva koji ti se ne dopada daš neki novi predlog, a ako im se to ne dopadne, pomeneš još neke mogućnosti za koje smatraš da bi im bile zabavne. I u ovom slučaju možeš da zamoliš najboljeg prijatelja da te podrži i kaže kako mu se tvoja ideja mnogo više dopada, a to može da pomogne jer mišljenje dve osobe je uvek snažnije.

Pokušaj da NE izgovoriš samouvereno
Naravno da nije lako, ali uvek možeš da vežbaš sa prijateljima u koje imaš poverenja i naučiš kako to da kažeš uverljivo. Takođe možete da smislite reč koja će vam biti signal za pomoć, pa će tako oni znati kada treba da te podrže ako se nađeš u nekoj neprijatnoj situaciji.

Razmisli kako se osećaš u svom društvu
Među pravim prijateljima uglavnom se osećamo sigurno i bezbedno. U redu je da se ponekad ne slažemo oko nečega ili da se posvađamo nakratko. Međutim, ako se u kontaktu sa njima uglavnom osećaš kao da nisi dovoljno dobar, zabava, zanimljiv ili vredan verovatno je vreme da preispitaš da li su oko tebe zaista ljudi koji te vole i žele tvoje društvo. Posebno je važno da obratiš pažnju u kakve aktivnosti zajedno idete - da li te podstiču na neka rizična ponašanja i čini ti se da sa njima uradiš stvari koje nikada ne bi želeo da uradiš sam? Ukoliko proceniš da je tako, (ne boj se da pitaš za savet nekog iz porodice od poverenja) nemoj da brineš, slobodno hrabro kreni u potragu za novim prijateljima koji će ti doneti neka nova iskustva i biti srećni što si u njihovom životu.

Svakog dana uči da prihvataš sebe sve više
Kada odrastamo, lako sebi nalazimo razne mane jer se često poredimo sa drugima. To je sasvim očekivano ponašanje kroz koje su prošle sve generacije, ali dobra vest je da može i da prestane. Pokušaj da uz podršku porodice ili psihologa polako stičeš sve pozitivniji stav prema sebi. Obrati pažnju na svoje talente, ideje, sve stvari koje dobro radiš umesto na greške. Možda će biti potrebno neko vreme, ali sigurno ćeš primetiti kako se polako tvoji stavovi menjaju na bolje.

Potrudi se da se okružiš prijateljima koji ti odgovaraju i koji će te podsticati na učenje i kreativnost - tako ćete zajedno otkrivati svet i svakog dana postajati sve samouvereniji i sigurniji u sebe.