Nauka je dokazala: Pet super razloga da deca igraju igrice

Zabrinuti ste jer vaše dete može da igra igrice u nedogled i da mu ne dosadi? Problematično je samo ovo “u nedogled”, ali to se rešava dogovorom. I ništa drugo nije problem jer nauka kaže da video igre mogu da poboljšaju zdravlje.

 

Razumevanje i poznavanje pozitivnog uticaja koje igre mogu imati na telo ključ je za korišćenje video igara za poboljšanje zdravlja. Dakle, koje su tačno zdravstvene prednosti igranja igrica? Hajde da saznamo!

 

#1 Igranje igrica može poboljšati pamćenje deteta (a i odraslih)

Video igre su više od zabave jer mogu pozitivno uticati na pamćenje. Studija iz 2015. godine, sprovedena na Univerzitetu u Kaliforniji, utvrdila je da igranje igrica zapravo može povećati način na koji mozak formira pamćenje.

 

Kako to funkcioniše?

Kako starimo, sve nam je teže da pamtimo informacije. Međutim, klinci koji igraju video igrice pola sata dnevno - posebno igre smeštene u 3D svetove - imaju povećanu sposobnost da pamte. Igre koje istražuju 3D okruženja zahtevaju pažnju usmerenu na detalje i odlična su vežba za mozak.

 

#2 Video igrice zapravo mogu poboljšati vid

„Pokvarićeš oči dok ceo dan gledaš u taj ekran!“ Koliko puta ste izrekli ovu floskulu? Možete bez trunke griže savesti da je izbacite iz upotrebe jer studije kažu da igre zapravo mogu pomoći vidu umesto da mu naškode.

 

Kako to funkcioniše?

Naučnica Dafne Bavelijer utvrdila je da igranje akcionih igara pojačava sposobnost koja se zove Funkcija osetljivosti na kontrast. Drugim rečima, to je sposobnost mozga da uoči razliku između promena boje. To je ista sposobnost koja pomaže ljudima da voze noću. Akcione igre brzo menjaju boje, poboljšavajući sposobnost mozga da obrađuje boju.

 

#3 Igranje igrica može poboljšati koordinaciju.

Igre koje zahtevaju delikatne pokrete mogu biti veliki podsticaj koordinaciji deteta. Istraživači iz Centra za istraživanje vida u Kanadi utvrdili su da, pored igara koje pomažu u koordinaciji ruku i očiju, igrice takođe mogu pomoći mozgu deteta da se nosi sa težim zadacima!

 

Kako to funkcioniše?

Što više iskustva ima igrajući igru, mozak radi brže. Kako nauče da igraju, deca mogu brže da obavljaju zadatke u igri. Ta mišićna memorija olakšava preuzimanje znanja i veština koje su stekli  u igri i njihovo korišćenje u drugim oblastima. Prema istraživačima koji su učestvovali u studiji, ta "reorganizacija" mozga je posebno obećavajuća i za pacijente sa Alchajmerom.

 

#4 Video igrice pomažu da donesu bolje odluke.

Neke igre zapravo mogu poboljšati veštine odlučivanja i rešavanja problema! Studija iz 2013. utvrdila je da strateške igre mogu poboljšati kognitivnu fleksibilnost. Drugim rečima, klinci koji uživaju u strategijama i igrama za upravljanje resursima mogu da obavljaju više zadataka i donose bolje i brže odluke.

 

Kako to funkcioniše?

Strateške igre dolaze u mnogobrojnim oblicima. Upravljanje vremenom, odbrana tornja i igre upravljanja resursima oslanjaju se na strateško razmišljanje. Igre za upravljanje resursima su posebno važne jer teraju decu da razmišljaju o odlukama sličnim onima koje bi donosili svaki dan na poslu. Savladavanje tih izazova pomaže igračima da poboljšaju veštine donošenja odluka u stvarnom životu, dajući vam alate za još brže donošenje boljih odluka!

 

#5 Igranje igrica može smanjiti stres i pomoći kod depresije.

Igre igraju dragocenu ulogu u smanjenju stresa i takođe pomažu kod depresije? Studija iz 2011. godine na ECU klinici Biofeedback dokazala je upravo to.

 

Kako to funkcioniše?

Nakon što su igrali lagane igre samo 20 minuta, pacijenti su pokazali pozitivne efekte. Njihova srca kucala bi od uzbuđenja, a opuštala bi se uz umirujuću muziku. Naučnici to nazivaju povećanom varijabilnošću otkucaja srca i direktno je povezana sa smanjenjem stresa. Takođe može pomoći da srce bude otpornije! Takođe, primećeno je povećanje moždane aktivnosti što je poboljšalo raspoloženje igrača širom sveta. Nalazi podržavaju mogućnost korišćenja propisanih ležernih video igrica za lečenje depresije i anksioznosti kao dodatak, ili možda čak zamena za standardne terapije uključujući lekove. Koje su igre najviše pomogle? Prema naučnicima, igre uparivanja i slagalice sa podudaranjem šablona bile su najbolje. “Održavanje” mozga zabavnim i angažovanim zadacima, podstiče pozitivno razmišljanje i bolji osećaj.

 

Zato, pridružite se klincima kad sledeći put padnete u iskušenje da im prigovorite zbog igrice. Osim navedenih pet benefita, šesti je takođe krucijalan: povezujete se sa decom u njihovim interesovanjima i na taj način stvarate neraskidivu vezu poverenja i sigurnosti.

Neka igre počnu!