Naučite tinejdžere da upravljaju vremenom

Klinci se u pubertetu sasvim prebace na neki svoj mod, kao da nisu u ovom svetu. Pomažemo im da upravljaju vremenom tako da imaju vremena i za online i offline svet.

 

Koliko situacija na ivici nervnog sloma nedeljno imate jer vaš tinejdžer smatra da je u redu da sačeka do poslednje moguće sekunde da završi projekat za školu? Nema veze sa ocenom, ona nije merilo znanja, ali odugovlačenje može biti veliki problem kasnije u životu. Možda će nastavnici “progutati” izgovor o neočakivanim stomačnim tegobama ili laptopu koji je naprasno odlučio da se pokvari, ali budući šef ili profesor na fakultetu verovatno neće imati razumevanja za izgovore koji prate odložene projekte.

 

Tinejdžeri koji ne nauče veštine upravljanja vremenom su u opasnosti da postanu doživotni odlagači, što može da uzrokuje probleme u rasponu od visokog nivoa stresa do problema u vezi.

Zato hajde da ih naučimo da se ponašaju odgovorno. To znači da mudro upravljaju svojim vremenom bez potrebe za stalnim podsetnicima ili vašom pomoći.

Srednja škola može biti veoma stresna i puna obaveza. Ali svet odraslih je još stresniji i podrazumeva više obaveza od šest stranica knjige iz istorije, recimo. Zato je važno da SADA počnete da učite svog tinejdžera da upravlja svojim vremenom.

 

Prednosti pametnog upravljanja vremenom:

 

 • Bolje veštine donošenja odluka
 • Bolji učinak na poslu i u školi
 • Povećanost, odgovornost i nezavisnost
 • Više mogućnosti za opuštanje i opuštanje
 • Više vremena za porodicu i prijatelje
 • Mala ili nulta anksioznost kada se približe rokovi

 

Tinejdžeri obično imaju prilično strukturisan raspored. Njihov školski dan i njihove aktivnosti posle škole zapravo su isplanirani za njih i njima preostaje baš malo vremena za sebe. Kao rezultat toga, klinci ne nauče da mudro upravljaju svojim vremenom kada su u cajtnotu.

 

Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti da naučite svoje tinejdžere osnovnim veštinama upravljanja vremenom:

 

 • Zapisivanje Tinejdžer želi da koristi slobodno vreme za video igrice ili društvene mreže i to je skroz okej. Naučite ga da organizuje svoj dan da bi mogao da odvoji vreme za kućne poslove, domaće zadatke i druge obaveze. Ohrabrite ga da zakaže i slobodno vreme, tako da ne prođe besposleno, a da uspe da uradi i nešto zabavno, za svoj ćef.

 

 • Izbegavajte prigovaranje. Normalno, u opisu roditeljskog posla je i prigovaranje i to činimo iz dobre namere. Ali, kada uporno ponavljamo svom tinejdžeru da uradi domaći zadatak, smanjujemo njegovu odgovornost. Zato jasno iznesite svoja očekivanja i nagradite trud deteta ohrabrivanjem i zahvalnošću.

 

 • Ohrabrite svog tinejdžera da razvije rutinu i zdrave navike, kao što je obavljanje poslova odmah posle škole. Kada stekne rutinu da obaveze ispunjava određenim redosledom, neće morati da gubi vreme razmišljajući šta dalje.

 

 • Dajte svom tinejdžeru alate za upravljanje vremenom. Bilo da je u pitanju planer u koji vaš tinejdžer sve upisuje ili aplikacija koja upravlja njegovim rasporedom, pomozite da pronađe alate koji će mu najbolje odgovarati. Razgovarajte o važnosti kreiranja rasporeda i korišćenja lista za mudro određivanje prioriteta.

 

 • Pomozite da postavi ciljeve. Razgovarajte sa svojim tinejdžerom o ličnim ciljevima koje želi da postigne. Zatim pomozite da identifikuje koliko mu je vremena potrebno da radi na tom cilju svakog dana.

 

 • Pomozite tinejdžeru da odredi prioritete u aktivnostima. Košarkaška utakmica, rođendanska zabava i vannanstavna aktivnost mogu se poklopiti. Razgovarajte sa tinejdžerom o tome kako da odredi prioritete, na osnovu njegovih vrednosti i obaveza.

 

 • Modelirajte dobre navike upravljanja vremenom. Ako vi uvek kasnite ili propuštate rokove, vaš tinejdžer će slediti vaš primer. Vežbajte da mudro upravljate svojim vremenom i pokažite detetu da možete da izvršite najvažnije zadatke svakog dana.

 

 • Postavite ograničenja za uređaje. Tinejdžeri mogu izgubiti bezbroj sati na društvenim mrežama ili igrajući video igrice, a da ne trepnu. Uspostavite pravila koja im pomažu da stvore zdrave digitalne navike tako što ćete dogovoriti dnevno vreme za online svet.

 

 • Ohrabrite tinejdžera da vežba veštine upravljanja vremenom. Biće trenutaka kada će pogrešno izračunati koliko će projekat trajati i biće dana kada će zaboraviti rok.

 

Pomozite detetu da uči i iz grešaka i zapamtite: ni Rim nije izgrađen za jedan dan.