Naučite decu da održavaju mobilni telefon čistim

26. MartMobilni telefoni predivno su stanište bakterija i mikroba i, priznajmo, retko se bavimo njegovim održavanjem.

Predlažemo načine za redovno održavanje telefona, a tome valja naučiti i decu.

U proseku, većina ljudi proverava svoje telefone 58 puta dnevno. Kada su klinci u pitanju, taj broj je i veći, posebno kad igraju igrice i desetine puta ostave telefon da skoknu do toaleta, da nešto gricnu, poigraju se sa ljubimcem…

Telefon je postao produžetak ruke i prilikom svakog kontakta, stvarate malu oazu za bakterije i viruse. Zato što dečje ruke ne drže samo telefon. Od gelendera, dugmića u liftu, vrata kupatila, do ostalih prljavih površina, dečje ruke dolaze u kontakt s mnogo prljavih predmeta. I sve se te klice na kraju prilepe za telefon.

Zato se zapitajte, koliko puta deca operu ruke pre dodirivanja telefona? Verovatno nikad.

Prema virusolozima, naši su telefoni prljavi i opterećeni klicama. Ne samo da prenosimo klice sa prljavih ruku na telefone, već imamo tendenciju da spuštamo telefone na mnoge nečiste površine.
Prema istraživanju Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu iz 2011. godine, istraživači su otkrili da je svaki šesti mobilni telefon zagađen fekalijama, a 16 odsto telefona pozitivno je testirano na štetne bakterije E Coli.

Zato je prvo i osnovno pravilo - naučite decu da peru ruke čim uđu u kuću, posle korišćenja toaleta, pre jela i pre korišćenja mobilnog ili tableta.

Zatim, naučite decu da očiste telefon nakon što se vrate spolja i posle svakog korišćenja. Evo nekoliko pravila: prilikom čišćenja mobilnog uređaja najvažnije je biti pažljiv. Potrebno je da isključe telefon, uklone masku ukoliko je imaju i isključe punjač i slušalice.

Kako bi izbegli ogrebotine na ekranu, najbolje je da koriste mikrofiber platno, poput onog koje se koristi za čišćenje naočara. Najbolje je koristiti sredstvo koje je namenjeno za čišćenje ekrana pametnih telefona, ali će u dezinfekciji pomoći i mala količina tople vode i sapuna, ako je telefon vodootporan. To je dobro i da deca ne bi dolazila u kontakt sa alkoholom, a korišćenje hemikalija se inače ne preporučuje jer bi pored bakterija skinule i hemijski sloj koji se koristi protiv otisaka prstiju.

Kombinacija vode i alkohola se može koristiti, koncentracija alkohola veća od 50 procenata može da ošteti ekran, pa treba biti pažljiv i najbolje je da to urade roditelji.

Kada očiste telefon, naučite ih da kontinuirano održavaju higijenu ekrana, da im ručice uvek budu čiste i da ih ne ostavljaju na mestima gde postoji mogućnost da telefon pokupi bakterije.

Naučite ih da održavaju telefon kao što održavaju ličnu higijenu. Ako je potrebno, ponovite postupak i sto puta, ali male pametne glavice ukapiraće već posle prvog jer oni su genijalna alfa generacija :)