Nasilje u pesmama i da li je zabrana ok?

Klinci vole pesme u kojima se pominju seks, droga, nasilje, ubistva. Na muzičkim platformama te pesme su na svim plejlistama, a mi istražujemo da li treba zabraniti deci da ih slušaju.

 

Muzika je malo klizav teren jer predstavlja centar života dece u društvenom i kulturnom smislu. S jedne strane, muzika može pomoći povučenoj deci da se lakše uključe u društvo i može da izrazi emocije koje turbulentni adolescenti možda ne mogu da iznesu. Ipak, mnogo muzike sadrži ostrašćene ili nasilne tekstove i može veličati alkohol, upotrebu droga ili nasilno ponašanje.

 

Ekstremna metal i rep muzika sa nasilnim temama ponekad se okrivljuje za izazivanje antisocijalnog ponašanja, ali sve veći dokazi sugerišu da muzika sa nasilnim temama može imati pozitivne emocionalne, kognitivne i društvene posledice za decu. Klinci kroz te tekstove i muziku mogu da nauče da razlikuju dobro od lošeg ponašanja, da razviju empatiju i da otkriju poruke koje će njihov karakter oblikovati u jak, stabilan i pomoći im da se u nekoj bliskoj budućnosti odupru lošim uticajima. Drugi naučnici istraživači upozoravaju da nasilje u muzici može da izazove anticosijalno ponašanje i da ima negativan uticaj na odluke i ponašanje dece. A istina je u porodici. Kada ste otvoreni da sa svojom decom proučavate i istražujete različite vrste sadržaja, dajete im mogućnost da misle svojom glavom i da donesu ispravnu odluku.

Kada vaši tinejdžeri žele da slušaju muziku sa nasilnim tekstovima, ne možete da ih sprečite, s obzirom na široku dostupnost muzike i video zapisa na eksplicitnom jeziku na mreži i putem servisa za strimovanje muzike.

 

Evo nekoliko ideja za razgovor o nasilnim muzičkim tekstovima.

  • Uključite se u njihovu muziku. Slušanje nasilnih tekstova u izolaciji je rizično, a deca često imaju slušalice koje su hronično zaglavljene u ušima. Neka vaša deca dele muziku i slušaju je sa vama. Ne samo da ćete dobiti bolju predstavu o tome čemu su izloženi, već ćete možda i poboljšati svoj odnos sa njima. Kada pokažete interesovanje za njihove svetove, možda će biti otvoreniji da čuju vaše mišljenje.

 

  • Podelite sa njima muziku iz vremena kada ste odrastali. Idite na putovanje kroz sećanja i pustite ih da slušaju pesme koje vaši roditelji nisu odobravali. Muzika je proizvod kulture, a vaša muzika vam može dati kontekst za razgovor o muzici vaše dece i o njenoj ulozi u njihovim životima.

 

  • Razgovarajte o muzičkim porukama. Ako vam se poruka ne sviđa, pokušajte da otvorite diskusiju sa svojim detetom bez osuđivanja – ništa neće naterati dete da se brani brže od roditelja koji osuđuje. Važno je da deca mogu da razumeju ono što čuju u pesmi i to ćete najlakše postići razgovorom posle zajedničkog slušanja.

 

  • Postavljaju pitanja. Ne dozvolite da muzika samo preplavi vašu decu. Umesto toga, naučite ih da budu kritični prema muzičkim porukama.

 

  • Pomozite im da dekodiraju ono što čuju. Muzika sa eksplicitnim sadržajem je označena na mreži, ali je i dalje dostupna. Kada pesme koriste ružne reči, psovke i vrlo eksplicitne poruke, razgovarajte o istorijskim i kulturnim asocijacijama tih reči i objasnite zašto je to pogrdno.

 

Najbolje što možete da uradite je da ostanete uključeni u muziku koju slušaju, čak iako vas od nje - bole uši. Ne zaboravite da ste i vi nekad bili buntovni tinejdžer i tresli čitavo naselje muzikom od čijih bi sadržaja pocrveneli i najveći “bludnici grada Čikaga” :) A ispali ste baš super, zar ne?