Napravite sami 3d video igru

28.oktobar 

Napravite sami 3d video igru

 

Da biste napravili video igru, uopšte nije neophodno da budete mag kodiranja. Potrebni su vam tim (porodica), dobra priča, malo mašte i dobar softver.

 

Video igre nisu nikakva misterija, ali jesu magija. Za nas koji nismo programeri, video igre izgledaju kao magija koja nas može prevesti u daleke svetove i kroz božanstvene avanture. Magija koja će vas zabaviti, a vašu decu učiniti maštovitijom, kreativnijom, odgovornijom, sistematičnijom, promišljenijom, hrabrijom, razvija kritičko mišljenje i avanturististički duh.

 

Koncept i okvir video igara su jednostavni kada se raščlane na korake. Verujemo da će vam sledeći principi dizajna igara pomoći u misiji da kreirate dečiju igru.

 

 1. Planiranje
  Plan je žila kucavica igre i najveći korak, prikazuje sve što se dalje dešava u procesu razvoja. U zavisnosti od žanra, planiranje uključuje intenzivnu izgradnju sveta, detaljne priče o likovima i pedantan dizajn nivoa. Plan zavisi od toga o čemu se radi u vašoj igri, što je još jedan ključni aspekt. Koja je vaša misija? Kao i filmovi, knjige i TV, koji su motivi, poruke, teme i simbolika koje će vaša igra preneti igraču? U dečjoj video igri fokusirajte se na dnevne priče i atraktivnu igru. To znači da izbegavate ugljenisane ruševine, krvave ratove, nasilje.
  Zajedno sa detetom promislite šta želite da postignete stvaranjem sopstvene igre.

 2. Skica
  Skica igre je ono što će biti vaša priča ili cilj. Ako je igra usredsređena na priču, skica je od suštinskog značaja. Međutim, ako kreirate slagalicu a la Angri Birds, možete koristiti nacrt kao alat za funkcije koje želite da uključite u igru. Skica oživljava ideje koje vam se vrzmaju po glavi i ne plašite se da ih stavite na papir. Skica je ključna za  sledeći korak. 

 3. Storyboard
  Storyboard (pisanje priče) nadopunjuju vašu ideju ili cilj. Dijagrami toka i ilustracije mogu tačno da mapiraju šta želite da radite i pomažu i vama i timu kreatora da bolje zamislite svoj projekat.
  Storyboard  daje obris i život igri, približavajući je razvoju. U ovoj fazi, vaši likovi će biti idealno aktualizovani, sa isticanjem njihovih karaktera i postupaka. Važne tačke zapleta dolaze do razrešenja i daju vam jasnu sliku radnje. 

 4. Softver
  To je to! Početak vaše igre. Pre nego što počnete, trebalo bi da istražite solidne programe za razvoj igara, posebno ako ste tek počeli sa dizajnom. Postoji baš mnogo besplatnih softvera i mi smo odabrali nekoliko koji će i deci i vama biti laki, korisni i učiniće da uživate stvarajući svoje čedo.

 1. Stencyl
  Idealan za početnike i ako želite da napravite slagalice ili igre sa bočnim skrolerima. Ne zahteva kodiranje. Sve što radite je povlačenje i ispuštanje. Stencyl je vrlo jednostavan i dobro je mesto za početak.
   

 2. Game Maker Studio
  ima ugrađen skriptni jezik i nudi tutorijale i vodiče koji će vas naučiti osnovama stvaranja igara. Možete da kreirate avanturističke igre, RPG, platforme ili trkačke igre. Međutim, ne dozvoljavaju više igrača; a sve igre su u 2D formatu. Ipak, odličan je sistem za učenje osnova i početak rada. Kada završite igru, Game Maker Studio će proizvesti aplikaciju kompatibilnu sa iOS, Android, Vindovs ili Mac. 

 3. Unity
  Ako želite da napravite 3D igru, ovo je mesto za vas. Unity podržava praktično sve platforme, uključujući računarske, sisteme pametnih uređaja, konzula i rad na mreži. Unitijev sistem je jednostavan za učenje i uključuje biblioteku sredstava tako da ne morate da kreirate od nule. Koristi sopstveni programski jezik, pa ćete možda morati malo da ga proučite da biste iskustvo stvaranja učinili lakšim. Unity je besplatan, ali nudi i profesionalnu opciju za naprednije potrebe igranja. Besplatna verzija ima dovoljno alata koji je dovoljan vašem početničkom timu.
   

 4. Unreal
  Unreal Engine je fenomenalan za naprednije graditelje jer, čak iako imate iskustva u C++, ponekad tokom procesa kreiranja postoji “strma kriva učenja”. Ipak, nemojte da odustajete jer ovaj softver ima kompletan razvojni komplet koji će biti malo težak početnicima, ali kada ga savladate, bićete u mogućnosti da kreirate igre vrhunskog profi izgleda. Unreal nudi alate za 3D modeliranje i pejzažne sisteme koji izlaze iz početničkih okvira. Ne brinite, postoje vodiči koji će vam pomoći da savladate sistem, a kada dizajnirate igru, možete da je objavite na iOS, Android, PC, Mac, Playstation 4 ili Xbox One. Možete i da je monetarizujete i tada plaćate naknadu za Unreal, ali i samo ako vaša igra zarađuje.

 5. RPG Maker
  Ako pravite igru koja u fokusu ima narativ, nema boljeg softvera. Sistem je prilično jednostavan za učenje i ima opcije drag and drop, tako da ne morate da znate kodiranje, ili su potrebne neke minimalne osnove. RPG Maker daje vodiče koji će vam pomoći da napravite prvu igru, a sve počinje besplatnim paketom vizuelnih i muzičkih materijala tako da ne morate da crtate sopstvenu grafiku. Biće potrebno malo truda da se u ovom sistemu napravi nešto više od jednostavnog, ali je moguće.

 

I, na kraju, najvažnije pravilo kreiranja igre: igrajte se, zabavite i podržite svoju decu u stvaralaštvu. Per aspera ad astra!