Najpoznatija imena ulica po istorijskim ličnostima

 

Ko je osoba kojoj je posvećeno najviše ulica u evropskim prestonicama? Da bismo to saznali, portal Oservatorio Balkani e Kaukazo sproveo je istraživanje koje je obuhvatilo 95.000 ulica u 15 evropskih glavnih gradova.

 

Pobednici su Sveti Pavle i Ludvig van Betoven, koji “poseduju” najmanje jednu ulicu u 13, odnosno 12 različitih gradova. Ali Bogorodica je lik kome je posvećeno najviše ulica: iako se ulice ili trgovi nazvani po njoj nalaze u manjem broju gradova nego po Sv. Pavlu i Betovenu, samo 11, čak 69 različitih ulica posvećeno je njoj ili nekom od njenih mnogobrojnih epiteta.

 

Poseban slučaj je što se samo šest žena nalazi na rang listi 100 najpopularnijih ljudi u nazivima ulica evropskih prestonica. Pored Device Marije,  još tri hrišćanske svetice (Ana, Barbara i Marija Magdalena) nalaze se na listi, zajedno sa grčko-rimskom boginjom Artemidom/Dajanom i francusko-poljskom naučnicom Marijom Kiri. Neke od tih žena su delimično slavljene zbog svojih ličnih veza sa poznatim muškarcima kao što su Isus iz Nazareta i Pjer Kiri. Zapravo, ime supruga Marije Kiri skoro uvek se pojavljuje pored imena supruge na ulicama Evrope.

Najmlađa osoba koja se pojavila u ukupnom plasmanu je sovjetski astronaut Jurij Gagarin, rođen 1934. godine i slavljen u šest glavnih gradova.

 

Istraživanje je obuhvatilo nazive ulica u Atini, Beču, Berlinu, Briselu, Budimpešti, Bukureštu, Kijevu, Kišinjevu, Kopenhagenu, Parizu, Pragu, Rimu, Stokholmu, Varšavi i Zagrebu.

Među istorijskim sekularnim ličnostima posebno se ističu kompozitori - Betoven, Volfgang Amadeus Mocart i Finac Jan Sibelius.

 

Imena su davana i po naučnicima, a najčešći su Francuz Luj Paster,Čarls Darvin, švedski botaničar Karl Lineus i američki izumitelj Tomas Alva Edison, prenosi agencija Beta.

Od nebiblijskih ličnosti među prvih 15 su i ruski pisac Lav Tolstoj i danski pisac Hans Kristijan Andersen.

 

Takođe, sto najčešćih imena evropskih ulica gotovo su potpuno rezervisana za Evropljane i za osobe bele puti, ako se izuzmu biblijske ličnosti sa Bliskog istoka ili iz severne Afrike.

Na spisku je samo pet osoba koje nisu iz Evrope iako četiri od njih imaju evropske korene - Džordž Vašington, Tomas Edison, Džon F. Kenedi i Simon Bolivar. Jedina osoba među prvih sto koja stvarno ne potiče iz Evrope je Mahatma Gandi.

 

Ukupno ima 23.000 osoba kojima je odata počast time što su po njima nazvane ulice u 15 glavnih gradova. Većina njih ima ulicu u samo jednom gradu, a samo je 1.205 čije ime nose ulice u dve, ili više zemalja.

Na spisku prvih 100 nema Pabla Pikasa i Vincenta van Goga, a veoma su nisko plasirane i neke ličnosti koje su među prvih deset u ljudskom "panteonu" kao što su Isak Njutn, Leonardo da Vinči, Aristotel ili Aleksandar Veliki, pa i sam Isus je na relativno niskom 96. Mestu.

 

Pošto je proleće u punom jeku, a predstoji nam i dugo toplo leto, eto lepe ideje da posetite neki od ovih gradova i upoznate se sa znamenitim ličnostima. U tome mogu da vam pomognu platforma Mappinngdiversity.eu, na kojoj je popis svih zemalja i ličnosti iz istraživanja ili neke od aplikacija za putovanja koje će vaše porodično putovanje učiniti lepšim i lakšim.

Srećan put!