Najbolja aplikacija za klince koji ne umeju da crtaju, a vole

Istražujemo aplikaciju koja pomaže da crtaju kao mali Pikaso, tako što pronađu fotku onoga što žele da nacrtaju, a zatim ih aplikacija vodi kroz papir, kao da imaju VR naočare.

 

Crtanje je jedan od najboljih načina da se dete kreativno izrazi, a da istovremeno vežba motoriku, odnos u prostoru, slaganje boja. Međutim, ne znaju sva deca da crtaju i to je okej, ali ima i one koje vole, a baš im ne ide, pa budu frustrirana. Jedan od njih je i Nemanja, desetogodišnjak kojem je aplikacija Draw: Trace & Sketch jedna od najomiljenijih u telefonu.

Aplikacija omogućava da nacrtate bilo šta na papiru pomoću praćenja kamere na telefonu.

 

“Obožavam ovu aplikaciju jer ne umem da crtam, a pomoću nje crtam svaki dan, pa posle sam bojim. Aplikacija se koristi tako što nađes fotografiju u galeriji telefona ili na Google, a sadrži i nekoliko svojih crteža tako da ne moraš sve sa Google-a. Klikneš na plus pa na sliku koju hoćeš da crtaš. Aplikacija prikazuje linije preko kojih prelaziš olovkom, a ima i tutorijal, mada ti ne treba jer je prelaka za korišćenje” - kaže Nemanja.

 

Pomoću aplikacije klinci mogu i da nauče i da vežbaju crtanje. A kada naprave osnovu, na red dolazi bojenje. Tada treba da rešavaju probleme poput slaganja i kombinovanja boja, nijansiranje, akcentovanje važnih delova slike. Odgovaranje na ta pitanja omogućava deci da planiraju svoje crteže i formiraće temelje veština rešavanja problema koje će im koristiti u školi. Da biste olakšali to razmišljanje, dajte detetu olovke, bojice i - mobilni telefon.

Crtanje pomaže deci da unaprede fine motoričke veštine i koordinaciju ruku i očiju, što im pruža i priliku da formiraju veze između onoga što vide i rade.

 

Najvažnije od svega: deca crtaju da izraze ono što osećaju i misle. Zato pažljivo pratite njihovo stvaralaštvo jer vam ono može mnogo reći o tome kako se osećaju.