Moje dete mi je otkrilo čitav svet fotografije na netu

07.maj DIGITALNI RODITELJI

Klinci danas od malih nogu poznaju sve čari kreiranja fotki za društvene mreže i, dragi roditelji, iskoristite njihovo znanje maksimalno, bićete iznenađeni veličanstvenim svetom krativnosti koji se krije u njihovim malim prstima.Pustite ih da vas vode iz svakodnevice u obojen svet uspomena.
Kad mi je sin rekao “Mama, izvini, ali ti se ne razumeš u filmove, gornji rakurs se snima dronom, a ne iz helikoptera”, prvo sam popila šećer i vodu da se povratim od šoka, a zatim sam shvatila da sam stvarno još u crno-belom svetu i da ne dobacujem dalje od fiksnog telefona, iako imam milion aplikacija na mobilnom.

Pitala sam ga i da li se razume nešto u fotke, da bih da napravim neke zabavne kolaže koji će nas, sad kad se život vraća u normalu posle korone, podsećati na trud da dane izolacije pregrmimo bez velikog stresa, uz mnogo zabave, smeha i kreativnosti.

Da se odmah razumemo, fotke stavljam na Instagram, samo provučem kroz ponuđene filtere i automatski to sve ode i na Fejs. Automatski je moje dete prevrnulo očima: “to ti je dosadno, čekaj da ti pokažem ovo.”

I tako smo zaronili u čarobni svet fotki koji su od mojih društvenih mreža napravili pravi fotosešn. Evo ih:

Photo Editor by Aviary
Godinama je na vrhu liste najpopularnijih aplikacija za obradu fotki zbog velikog broja naprednih podešavanja (temperatura, balans boja, fokus, color splash) i impresivnog broja različitih stikera i ramova.

Snapseed
Od svih aplikacija ova mi je omiljena jer ima najviše opcija, impozantan broj filtera i moćnih opcija poput podešavanja perspektive, HDR-scape, double exposure i totalni kontrast, podržava RAW format i prateće funkcionalnosti.

AirBrush: Easy Photo Editor
Kraljevsko veličanstvo među selfi aplikacijama. Nudi mnogobrojne opcije za adaptaciju selfija, jedina mana je što neke od fenomenalnih opcija za editovanje nisu besplatne, ali nisu ni preterano i gledanje reklama je zapravo ključ za pojedine opcije. Nemojte da vas ovo demorališe, aplikacija je stvarno super ako ste zaljubljenik u selfije.

PicsArt Photo Studio
PicsArt ima pregršt odličnih efekata, alate za ulepšavanje lica, stikere, markere. Super je jer vas “izvodi” iz standardnih društvenih mreža tako što možete da postanete deo zajednice, da pratite i dobijate pratioce, da objavljujete fotke na svom profilu, tako da je faktički društvena mreža za sebe.

Postoji još čitav svet aplikacija koji možete i sami da istražujete. Naša porodica trenutno uživa u ovim i, osim što se zajedno zabavljamo, nekako smo olakšali protekli period izolacije. Kroz filtere, sa stikerima, naša glupiranja i poziranja u kući zbog razbijanja monotonije i ublažavanja straha sada su postala zaista zabavno sećanje na ne-zabavni period.