Minecraft je savršena igrica za razvoj motorike, kreativnost i druženja

8.oktobar DIGITALNI RODITELJI

Profesor kognitivne nauke Dafni Bavelier je sa svojim saradnicima sa univerziteta Rochester 2010. objavio studiju koja pokazuje da akcione igrice povećavaju igračima mogućnost donošenja bržih i ispravnih odluka.Posmatrajte i osluškujte

U naučnom časopisu “Current Biology” profesori Dafne Bavelier, Aleksandar Puke i Šo Grin navode da se igranje akcionih video igara može smatrati treningom ubrzanja reakcija u svakodnevnom životu, piše portal SeSa.

Istraživanje je obuhvatalo desetine igrača od 18-25 godina koji su bili podeljeni u dve grupe. Prva je igrala igre Call of Duty 2 i Unreal Tournament dok je druga grupa igrala stratešku igru Sims 2. Igre su trajale 50 sati podeljenih na nekoliko nedelja, posle kojih su igrači bili postavljeni pred zadatke u kojima su morali da daju brze i tačne odgovore. Igrači akcionih igara na kraju testa davali su i do 25% brže odgovore bez žrtvovanja tačnosti.

Sve su brojnija istraživanja u kojima se navode pozitivni aspekti gejminga. Naravno, kao i za sve u životu, i za igranje igrica važi: s merom, dozirano, pametno. Klinci su danas potpuno fascinirani Majnkraftom, igricom u kojoj se gradi, zida, osmišljavaju svetovi, priroda, okruženje. Na prvi mah, dosadna, nezanimljiva i isprazna igra koja samo oduzima vreme i ne aktivira mozak ni u jednom korisnom pravcu. Ali, ako zagrebete ispod površine, shvatićete da je Minecraft savršena igrica za razvoj motorike, kreativnost i druženja. Igra se na serveru jednog od igrača i on je nešto kao glavni. Dakle, prvo i osnovno, dete razvija liderstvo i samopouzdanje.

Roditelji koji prate igre svoje dece, reakcijama na ponašanje deteta usmeriće ga na pravilan način vođenja ekipe, naučiće sve o kompromisima, toleranciji i uvažavanju tuđeg mišljenja.

Minecraft je strateška igra za razvijanje kreativnosti. Mogućnost da deca sama osmišljavaju enterijere i eksterijere, zapravo trenira maštu, prostornu orijentaciju, estetiku… Igrači otkrivaju svoje arhitektonske i dizajnerske sklonosti, kreativnost i osećaj za estetiku. Ako primetite da dete u igrici pokazuje neke od tih afiniteta, potrudite se da njegov razvoj usmerite u tom pravcu. Ko zna, možda ste rodili novog Gaudija.

Igrica razvija motoriku, a istraživanja kažu da klinci koji su igrali igrice u detinjstvu mogu da postanu vrhunski hirurzi jer su njihovi prsti spretni i smireni, a koncentracija i uočavanje detalja na zavidnom nivodu.

Ključna tačka je - druženje. Minecraft će vas doslovno spasiti u trenucima kada zaista nemate vremena da ga posvetite detetu. I, još bolje, kada imate vremena da uđete u njegov svet. Pustite ga da vam otvori vrata svoje kuće i pridružite mu se u kreiranju virtuelnog doma, zajedno istražujte svoje i detetove mogućnosti, granice mašte, zabavljajte se i učite zajedno.

A kad izađete iz virtuelnog doma, ušuškajte se u realnom. Čitajte knjige, prave, pred spavanje, poljubite se i budite jedno drugom najsigurnije mesto u stvarnom svetu. Samo tako virtuelni svetovi imaju smisla.