Milenijalski vremeplov: Da li smo postali zvanično stari?

„Milenijalci” su generacija rođenih od ranih osamdesetih do ranih dvehiljaditih godina i pokazuju vrlo specifične karakteristike u odnosu na svoje prethodnike, „generaciju iks'' (rođeni šezdesetih i sedamdesetih).

 

Milenijalci su više nego bilo koja generacija pod lupom psihologa, istraživača digitalnih tenedecija i drugih stručnjaka jer dok su stvarali stvarali emoji kulturu i kretali se iz digitalnog trenda u trend, paralelno su dobili i prefiks ,„Petar Pan generacija” zbog hronične tendencije da odlažu (životne prekretnice) za kasnije.

 

I sad dok se svet okreće novim tehnologijama, ispostavlja se da su nas koji smo pre njih, milenijalci označili kao "staru gardu".

Istraživanje Treasure Trails portala pokazalo je da moderni penzioneri ne smatraju da su stari sve dok ne napune barem 70 godina. A onda je, u istom istraživanju, milenijalska imperija uzvratila udarac. Prema njiihovom smatranju, postoje vrlo jasni pokazatelji da smo stari, a to su stavke koje podrazumevaju: korišćenje gotovine, nošenje pamučne maramice u rukavu, primanje računa poštom, poseban escajg za svečane prilike, pisanje spiskova olovkom na papiru, pušenje, zvanje taksija telefonom a ne putem aplikacije, gledanje TV, korišćenje Fejsbuka, čitanje knjiga, odlazak u crkvu, razgovor telefonom, nošenje uskih farmerki, upoznavanje u stvarnom životu.

 

I zamislite sad spoj modernih TikTok plesova i tradicionalnih kafenisanja sa komšilukom. To je odnos između milenijalaca i starijih generacija. Spoj brzih trendova i starih mudrosti izgleda kao vožnja rolerkosterom, ali, što rekoše ono dvoje, istina je tamo negde.

Milenijalci plove kroz trendove brže od svetlosti, ali stariji lagano, s generacije na generaciju, prenose iskustvo pre društvenih mreža. Milenijalci imaju pametne telefone i svet na jedan klik, stariji imaju nezamenljivo iskustvo i dozu nostalgije.

 

Baš je tu raskrsnica na kojoj se sudaraju dve generacije. Poenta je u učenju.

Evo nekoliko primera šta možemo da naučimo jedni od drugih, ali i šta možemo da prenesemo na generacije koje dolaze, što je vrlo važno jer su baš ti sledeći klinci skroz digitalni.

 

Šta milenijalci mogu naučiti od starijih:

#1 Iskustvo i mudrost: upijanje vrednih životnih iskustava i saveta starijih

#2 Strpljenje i istrajnost: kako da prevaziđu izazove sa strpljenjem

#3 Očuvanje tradicije: Razumevanje svojih korena i vrednosti tradicija

 

Šta starije generacije mogu naučiti od milenijalaca (i mlađih):

#1 Tehnološka pismenost: prihvatanje novih tehnologija uz pomoć mlađih

#2 Prilagođavanje: Učenje brze adaptacije na promene

#3 Inovativnost i kreativnost: Razmišljanje kreativno i izvan ustaljenog okvira

 

Kroz otvorenu komunikaciju i deljenje znanja, mi svi možemo da se međusobno oplemenimo, bez obzira na krštenicu. Za to su nam potrebni samo razgovor, razumevanje i prihvatanje, a to nije baš teško.