Mama, tata, baka i WhatsApp

8.januar DIGITALNI RODITELJI

Sećate se one pesmice iz našeg detinjstva “Tata, ti si lud”? Sada klinci pevuše “Bako, nemaš pojma!” I skroz su u pravu. Mi smo odrasli uvrćući gajtan fiksnog telefona dok smo satima uzurpirali vezu dvojniku, analizirajući sa drugaricama ljubavni život i nove modne trendove.Naša deca su skraćena verzija razgovora. Oni nemaju vremena za kilometarske razgovore ni poruke, tri slova skraćenice i sve su se razumeli, dok mi bledo gledamo u telefon pitajući se šta je, zaboga LOL i da li je u pitanju neka Lola čije su poslednje slovo imena progutali.

Pa smo nekako savladali i prihvatili aplikacije za četovanje i, priznajemo, komunikacija nam je mnogo lakša. Ali, šta je sa našim mamama i tatama, to jest, sa bakama i dekama naših malih tehnoloških čarobnjaka?

Stefan ima 10 godina. Ustao je prvog dana raspusta, oprao zubiće, umio se, obukao i klopao. Zatim je izvadio koferčić iz plakara i počeo u njega da trpa svoje stvari.

Gde si ti pošao, pitala ga je mama.

Selim se kod bake do kraja raspusta, a možda ću i da produžim.

Aha. A s kim si se, molim te, dogovorio?

Pa sa bakom.

Kada?

Juče.

Kako ja nisam čula taj razgovor?

Pisali smo na vocapu. Mama, ne smaraj.

Da vidim ja tu prepisku.

Stefan daje mami svoj telefon. Prepiska, doslovno, glasi: Bakice, ja ću sutra da dođem da živim kod tebe dok je raspust.

Dođi, sunce bakino i ponesi beli veš da ti operem, tvoja majka belo pere na 95 pomešano sa crvenim čarapama.

Hoćeš da gledamo Narniju?

Hoću. Ponesi čarapice, trenerke i jedne farmerke, ako idemo da skitamo po gradu. I matematiku da malo provežbamo. Napravila sam ti tortu od limuna, sutra za ručak imaš šniclice i supicu.

(Ovde sad ide gomila emotikona koji označavaju ljubav, sreću, radost, poljupce, sunce, proleće usred zime, kul žutog smajlija, sok, torta, auto koji vozi u grad, pretpostavljamo, smajli koji spava verovatno do podneva, pretpostavljamo) TNX!

Šta ti znači ovo TNX, Stefane?

Hvala.

Na engleskom?

Ovde umesto odgovora stoji dignut palac.

Pobogu, valjda se piše Thanks? I šta ti znači taj palac???

Bakice, ne smaraj!

Zavesa. Kraj.

Nadamo se samo da će baka Stefana naučiti matiš, a Stefan baku engleski i komunikaciju emotikonima. Klinci podrazumevaju da znamo isto što i oni, a komične situacije nastaju upravo kad se sudare generacije prošlosti i budućnosti. Njihova mladost, znanje i humor spasiće svet vocapa i vajbera, samo da baka prvo umesi tortu i ušuška svoje čedo da zajedno gledaju film. Emotikon? Ljubav.