Mali vodič kroz chatbot

Jeste li ikada obratili pažnju na one male robote čovečuljke u dnu ekrana kada tragate za nekom informacijom, a oni vam se obrate i pitaju vas da li vam je potrebna pomoć? To je četbot.  Četbot je interaktivan agent ili virtuelni asistent, kako vam se više sviđa, a svrha mu je jedna: da pomogne i da efikasno i brzo odgovori na sva pitanja.

 

Gledaoci serije Crno ogledalo (Black Mirror) setiće se da je još pre desetak godina serija predvidela da će se u bliskoj budućnosti pojaviti  kompjuterski program koji simulira ljudsku konverzaciju. Taj program naziva se četbot (chatbot), a do danas ste upoznali najpoznatije: Siri, Alexa, Google Assistant.

 

ChatGPT je napredni jezički model zasnovan na veštačkoj inteligenciji koji je razvijen od strane OpenAI. Koristi dubinsku analizu i učenje da bi generisao prirodan i razumljiv tekst na osnovu unetih podataka. ChatGPT je posebno dizajniran za interakciju sa korisnicima u obliku razgovora, što ga čini korisnim alatom za razvoj četbotova.

Mogu biti programirani da odgovaraju na pitanja, pruže informacije, rešavaju probleme ili čak da zabave.

“Veštačka inteligencija će uskoro moći da pomaže deci da uče i popravljaju svoje ocene, biće  dobar učitelj i moći će da se meri sa ljudima u toj oblasti“, kaže Bil Gejts, uz tvrdnju da bi četbotovi već u narednih 18 meseci mogli da uče decu da pišu.

 

Tinejdžeri sve više koriste chatbotove i ChatGPT kao sredstvo za komunikaciju i interakciju sa veštačkom inteligencijom. Ovi alati pružaju mogućnost klincima da postavljaju pitanja, dobijaju informacije i čak razgovaraju o različitim temama.

 

Jedan od načina na koji tinejdžeri koriste chatbotove je za dobijanje podrške i saveta. Na primer, mogu se konsultovati sa četbotom o školskim zadacima, izboru fakulteta ili problemima sa kojima se suočavaju. Četbotovi mogu pružiti korisne informacije i smernice da bi pomogli tinejdžerima da se informišu, ali i da donesu odluke.

 

Tinejdžeri koriste ChatGPT i za zabavu i za razgovor. ChatGPT može simulirati razgovor sa tinejdžerima na različite načine, odgovarajući na njihova pitanja, pričajući viceve ili čak igrajući igre. To pruža tinejdžerima mogućnost da se opuste i zabave dok komuniciraju sa veštačkom inteligencijom.

 

Važno je napomenuti da tinejdžeri moraju biti svesni da su chatbotovi i ChatGPT veštačka inteligencija i da ne mogu zameniti stvarne ljude u svim situacijama. Ipak, ovi alati mogu biti korisni za pružanje informacija, podrške i zabave tinejdžerima.

 

Veštačka inteligencija može nas učiniti nervoznima posebno jer mi, odrasli, imamo tendenciju da gledamo negativne strane. Ali, četbot može biti odličan saveznik u učenju dece i kada istražujemo njegove prednosti zajedno, kao porodica, to je najbolji način da se razumeju njegove prednosti i mane.