Mali priručnik za ljudska prava

10.decembarDIGITALNI RODITELJI

Mali priručnik za ljudska pravaSloboda i sigurnost znače da imamo pravo na izbor, kakav god on bio, i da u donošenjima odluka treba da se osećamo sigurno, od unutrašnjeg prostora emocija, do prostora u kom živimo sa porodicom. Mnogi od nas imaju priliku da biraju stvari koje žele, na primer, da spavaju kada žele, da jedu ono što im se dopada, da biraju odeću koja im prija, imaju topao kaput i cipele, svoju sobu, sveske i knjige, ekskurzije. Ipak, dešava se i da naši vršnjaci iz odeljenja sve te stvari nemaju, pa ne mogu na ekskurziju iako žele, jer imaju premalo novca, nose iznošenu garderobu, nemaju najnoviji telefon, ne mogu da odaberu hranu koju žele, već onu koju njihovi roditelji imaju sredstava da priušte.
Kada smo deca ne možemo da ispravimo ove stvari, da damo udoban i topao dom onom ko ga nema, ili da kupimo telefon, ali možemo da stvorimo prijatno okruženje za naše drugare u učionici, ili na zajedničkim okupljanjima. To znači da ne treba da im se smejemo i rugamo ako nemaju stvari koje mi imamo, nego da ih podelimo sa njima. Razmislite šta sve možete da podelite sa vršnjacima, tako da zajedno stvorite prostor slobode i sigurnosti, gde se osećanja, potrebe i prava svakog od vas poštuju.

Pravo na ravnopravnost i sloboda od diskriminacije

Diskriminacija je jednostavno rečeno, nejednako tretiranje osobe samo zato što se ona nekako razlikuje, na primer, dolazi iz siromašnije sredine, nema istu boju kože, ili ne pripada istoj veroispovesti. To je ona situacija kada ne želite da se igrate ili delite stvari i trenutke sa nekim samo zato što je Rom/ Romkinja ili na primer, nema najnoviju odeću.
Važno je da svakoj takvoj situaciji pristupite sa emotivne tačke - kako biste se vi osećali kada bi vas neko nejednako tretirao samo zato što ste drugačiji na bilo koji način? Znate da ništa loše niste uradili, i želite da imate puno prijatelja, trudite se da budete tu za njih, ali oni to ne žele, jer ne izgledate, ili se ne ponašate kao većina vršnjaka. Mora da je bezveze osećaj, zar ne?
Zato se uvek zapitajte kako bi vama bilo da vam neko ne da priliku da pokažete koliko ste sjajna osoba, jer možda niste kao ostali. U redu je da se bojite kada vidite nekog različitog na bilo koji način, ali setite se da to uvek može da se reši tako što ćete pitati sve što ne znate sa pažnjom i poštovanjem prema vršnjaku ili vršnjakinji. Trudite se da svima oko sebe napravite onoliko mesta za igru, otkrivanje, zabavu i slobodu izbora, koliko biste želeli da sami imate.

Sloboda izražavanja

Kada odrastamo, važno nam je da nas prijatelji prihvate i vole. Zato, čak i ako nikada nismo psovali, počinjemo to da činimo jer tako rade oni, nosimo odeću koja nam se baš i ne dopada jer smo videli da to nosi neko od vršnjaka na koga se posebno ugledamo, dobijamo lošije ocene jer nam se čini da ćemo tako izgledati privlačnije i slobodnije.
Jako je važno da u tom istraživanju granica, saznavanju o novim stvarima, menjanju muzičkih, odevnih i drugih stilova, zadržimo samo jedno pravilo “sve što radim, radim jer mi prija, a ne zbog toga da bih se drugima dopao/dopala.” Koliko god da vam je možda teško da se tako ponašate, probajte. :) Slobodno pratite svoja interesovanja, bavite se stvarima koje vas zaista zanimaju. Možda se vašim prijateljima baš dopadne to što imate posebna interesovanja ili izgled.
Sem toga, setite se da i oni imaju ista prava i potrebe kao vi, vole da odaberu muziku, knjige, odeću, da izraze svoje emocije. Ako vam se ne dopada neki njihov izbor možete to da kažete na lep način, ali nije u redu da ograničavate potrebe koje imaju na bilo koji način.
Poštovanje ljudskih prava zapravo znači da jedni drugima dajemo slobodu, ohrabrenje i ljubav kad god to možemo, uvek polazeći od svojih osećanja i onoga što bismo voleli za sebe u životu. Takođe, nije loše ni da podelimo sve što možemo sa okolinom - deljenjem ne gubimo, nego se bogatstvo naših emocija i iskustava povećava.