Lista serija i filmova za bindžovanje koje možete da gledate i sa decom

20.mart DIGITALNI RODITELJI

U ovom trenutku, najbolje što možemo da uradimo je da poštujemo preporuke koje se tiču našeg zdravlja i - da ostanemo kod kuće. Izazov koji to nosi sigurno je manji ako odlučimo da neke delove dana posvetimo dobrim serijama i filmovima koje možemo da gledamo sa decom.Klasici jugoslovenske kinematografije
Kad je reč o filmovima, predlažemo klasike proglašene za kulturna dobra od velikog značaja, koji su u okviru projekta Vip Kinoteka zablistali kroz mogućnosti digitalne restauracije.

● Nacionalna klasa
Čuveni film gde je u glavnoj ulozi Dragan Nikolić kao Flojd, odlična je prilika da se nasmejete, zabavite, podsetite priča svojih roditelja o ovom filmu i vremenu kada su oni odrastali, ali i da decu upoznate sa ovim legendarnim glumcem, čuvenim replikama koje su ušle u govorni jezik, kao i duhom jednog prošlog vremena.

● Balkanski špijun
Ovaj film je dobra prilika da decu naučite kako da gledaju ispod atuelne priče, razvijaju kritičko mišljenje, posmatraju događaj sa više strana, i pokušavaju da pronađu motivaciju za postupke glavnih junaka. Odavde su nam svima poznate replike poput “orao pao/ soko dolazi”, koje nas uvek pokrenu na smeh, uživajte u tome zajedno.

Svetski filmski klasici

● Nebo nad Berlinom
Crno-beli legendarni film o dvojici anđela koji paze na ljude, a onda se jedan od njih zaljubljuje u devojku koju nadgleda. Ovaj film može da vas inspiriše na priču o ljubavi, brizi za one koje volimo, i o izborima koje pravimo kada nam je neko važan.

● Waking life
Ovo je animirani film koji pokreće filozofska pitanja o životu, snovima, preispitujući trenutke kada smo budni, a kada sanjamo, i bogat je zanimljivim likovima, od naučnika do običnih ljudi. Iako tema može da deluje kompleksno, film je nosi na lak, i topao način, a posebno je lepa animacija. Posle geldanja zajedno možete da razgovarate o značenju filma, ili da podelite jedni sa drugima kakva je pitanja u vama pokrenuo.

TV serije

● Sex Education
Ovo je trenutno jedna od najpopularnijih serija na netu, i pre nego što se kao roditelji zapitate kako ćete, pobogu, da gledate seriju u kojoj se eksplicitno govori o seksu, i to sa decom, setite se da je to odlična šansa da vas pitaju stvari koje im nisu najjasnije. Iskoristite ovu seriju da podelite sa njima kako je vama bilo kada ste bili tih godina, i podstaknite ih da vam ispričaju kako serija, ali i njihovo odrastanje izgleda iz njihovog ugla, i koja pitanja u njima pokreće. Gledajte ovo kao mogućnost da saznate šta ih zaokuplja, a što bi im inače bilo neprijatno da vam kažu, i podstaknite diskusiju posle svake odgledane epizode.

● La Casa de Papel
Ovo je serija koja prati nekoliko pljačkaša odlučnih u nameri da na nesvakidašnji način opljačkaju novac glavne kovnice novca u Španiji. Iako ne deluje kao da je za decu jer ima gomulu scena nasilja, psovanja, i naravno, seksa, to je odlična prilika za roditelje da sa njima prodiskutuju o svim ovim temama.

Dobra strana svega
Deca na internetu sama nalaze ono što ih zanima, uključujući i sadržaje koji odraslima deluju neprilagođeno za njihov uzrast, a ono što bi u ovoj situaciji možete jeste da zajedno sa njima gledate takav sadržaj, tako da se u tome ne nalaze sami, a zatim razgovarate, preispitujete, i saznajete šta oni o tome misle.
Vreme koje provodite u kući tako se pretvara u neprocenjivo blago - otvarajte i teme koje vam nisu uvek prijatne, podstaknite ih da se osećaju sigurno, da vam ispričaju šta ih muči, i najvažnije - nikada ih nemojte osuđivati ili odbacivati čak i ako se ne slažete sa njima.
Prihvatite njihov pogled na svet, a onda zajedničkim razgovorima istražite kako sve još možemo da sagledamo pojave oko nas, prenesite im ono što znate, ali pustite i da ona o svetu uče vas.