Leto bez društvenih mreža? Da li je moguće?

06. JulMreže otvaraju prostor za tinejdžere da se povežu sa prijateljima, upoznaju nove ljude, istraže svoja interesovanja i izraze se. Ali šta se dešava kada sve to postane previše? Da li je leto najbolje vreme da se obavi digitalni detox?

Rano jutro. Počinjemo dan brzim listanjem jutarnjeg fida uz jutarnju kafu. Vozimo se na posao i trudimo da istovremeno budemo u kontaktu sa svetom. Imamo naloge na Fejsbuku, Instagramu, Tviteru, naša deca na TikToku, Snepčetu, Jutjubu… Gledamo emisije uživo iz celog sveta i osećamo se kao deo globalne zajednice. Da li je to iko mogao da pomisli pre 20 godina?

Društveni mediji pomažu roditeljima da komuniciraju i vide svoje dete, čak iako ono studira na drugom kontinentu. Društvene mreže pomažu zaljubljenim parovima da ostanu u kontaktu, deca uvek mogu da pozovu svoje roditelje, prijatelje. Ali, vrlo često društveni mediji razdvajaju one koji su bliski. Mi se fokusiramo na telefone, a ne na komunikaciju uživo. Društveni mediji pružaju nam mogućnost rada i učenja online, naručivanja hrane, druženja sa prijateljima, igranje igrica. Ali važno je zapamtiti da ništa ne može zameniti viđanja uživo i interakciju oči u oči. Smeh. Zagrljaj. Poljubac.

Leto je pravo vreme da i deca i mi predahnemo i razmislimo o digitalnoj detoksikaciji. Ne, to ne znači momentalno napuštanje interneta i demonstrativno brisanje aplikacija. Shvatite to kao da idete na dijetu i zamenjujete loše navike zdravijima da biste umornim očima pružili predah u radu sa tehnologijom.

Zato, hajde da ovog leta napravimo dogovor sa našim mališanima. Neka igraju igrice, druže se online, neka češljaju sajtove. Deca su digitalna i ne možemo da im uskraćujemo svet. Ali, možemo da se dogovorimo da deo dana provedemo zajedno u porodičnim aktivnostima, držeči se za ruke. Gledajući film. Razgovarajući. Voleći se uživo, bez svetla ekrana.