Letnji vodič za mirne roditelje

29. MartLeto je da se putuje i zato ukrcajte decu i provedite miran, bezbedan odmor bez stresa. Ovo je vodič za roditelje jer želimo da se i vi lepo odmorite i provedete na putovanju.

Prateći naše savete o zaštiti deteta na odmoru, odmorićete se i vi. Polećemo! Mališane starije od tri godine roditelji treba da nauče o opasnostima razgovora sa strancima. Nikada ne bi smeli nigde da idu sa nekim koga ne poznaju, a da prethodno ne pitaju mamu ili tatu. Ako je prikladno, koristite pojaseve da biste dete držali blizu sebe na prometnim mestima kao što su tržni centri i aerodromi.

Objasnite detetu šta treba da radi ako se izgubi u gomili. Na primer, neka potraže najbližu osobu sa decom, a ako putujete sa više od jednog deteta, naučite ih da se drže uvek zajedno.
Što je pre moguće naučite dete njegovim ličnim podacima, kao što su puno ime, adresa i vaš broj telefona. Takođe moraju da znaju koji broj da zovu u hitnim slučajevima. Uverite se da i oni znaju naziv smeštaja u kojem odsedate. Po dolasku proverite da li su prozori i vrata osigurani i prilagođeni deci. Ako postoji bilo kakva zabrinutost ili ako primetite nešto neobično, poput slomljenog zasuna na prozoru, obavestite recepciju. Starija deca će možda želeti da istraže hotel ili da potraže obližnju prodavnicu, ali ni u kom slučaju ne smete dozvoliti da odluta samo. Ne samo da im je lako da se izgube, već će biti vrlo ranjivi. Zato ih uvek pratite. Ako žele da koriste bazen, ostanite s njima. Neplivači bi uvek trebalo da nose prsluk. A odrasli uvek treba da prate decu do javnih toaleta.

Bilo bi zgodno da dete nosi narukvicu jarkih boja ili neki oblik identifikacije sa svojim imenom, vašim brojem mobilnog telefona. Narukvica IdentiKids je super rešenje, a možete je napraviti i sami.

Pokušajte da odaberete odeću i kupaće kostime jarkih boja za svoje dete kako biste ih mogli uočiti iz daljine i držati ih u vidokrugu.

Roditelji i deca trebalo bi odmah da prijave sve sumnjive ljude u okolini, posebno ako nisu u pratnji dece.

Ako je moguće, proverite ruter u smeštaju i bezbednost mreže. Deca, posebno starija, poželeće da se odmah “nakače” na mreže i da šeruju svoje utiske. Neka koriste privatnu mrežu i neka isključe lokaciju.

Leto je godišnje doba kome se najviše radujemo. Izlazimo iz kuće i uživamo sa prijateljima i porodicom. Uz sitne bezbednosne korake, uživajte u ovom raspustu, a pravila bezbednosti pratite uvek.