Letnji vodič za bezbedne klince

10. JunLetnji raspust je prilika da deca provedu vreme u zabavi, igri, druženju, na putovanjima. I nekako nam se čini da često vreme proleti, a da nismo ostavili ništa od uspomena osim fotki sa letovanja. Da se sećamo i da se deca sećaju mirisa, atmosfere, emocije koje leto nosi.

Kao kad su nama ostajali tragovi soli na koži dugo posle letovanja na moru i ona pesma koja nas je pratila dok smo brisali suze opraštajući se od letnje simpatije.

Zato smo smislili pet predloga da se provede raspust i da se naprave lepe uspomene, bilo da putuju ili ostaju u gradu.

Zaljubiti se. Romantika tinejdžerima pruža priliku da otkriju ko su kada se dele sa nekim novim. Mogu da otkriju šta vole kod sebe, šta bi želeli da promene i koje osobine i vrednosti traže od partnera.

Čitati knjige na Kindle. Sećate se kako ste kao dete bukvalno letovali u biblioteci pokušavajući da pročitate što više knjiga? Ako sada imate decu koja vole da čitaju, ovog leta možete ih zaokupiti izazovom za čitanje ili spiskom za čitanje. Osim što je prebogata riznica knjiga, Kindle ima i super osobinu koja se zove Roditeljska kontrola. Ako detetu dajete Kindle, možete da odlučite da zatvorite glavne pristupne tačke Internetu: web pregledač, Kindle Store iCloud, s tim što roditeljski nadzor dobija zaštitu lozinkom.

Naći svakog dana po jedan izazov za kreativnost i podeliti sa prijateljima. Neka istražuju svoje talente i neka dele svoje delo sa prijateljima na mrežama. Tako jačaju samopouzdanje, razmišljaju i jačaju svoje talente koji ih, ko zna, mogu odvesti i u profesionalne vode.

Pisati dnevnik. Tinejdžerima pisanje dnevnika pomaže da shvate sebe. Podstaknite ih da se izraze na način koji im najviše “leži”. Vođenje dnevnika ne mora da bude samo u pisanoj formi, već deca mogu da prave kolaže, skice, fotke, slike. Svrha dnevnika je da pomogne adolescentima da steknu pozitivniju perspektivu o svom životu razvijajući svest o događajima, sećanjima i osećanjima. Istovremeno, vođenje dnevnika može pomoći adolescentima da iskoriste maštu i prirodne kreativne talente, poboljšaju komunikacijske veštine i ostvare lične interese i mogućnosti.

Napraviti leksikon! Sećate se? Jedva smo čekali da vidimo šta je naša simpatija napisala ko mu je simpatija, a ko su BFF? Klinci danas imaju digitalne tehnologije, lajkove, emotikone, ali šta je lepše od sveske koja ostaje zauvek sa tajnama i svim lepotama prijateljstva?

Dajte im šansu da iskoriste leto na krilima mašte. Brzo će proći, ali znanje, ljubav, igra, mašta, talenti ostaju zauvek.