Letnji fitnes za klince

08. JulPitanje nad pitanjima roditelja dece na raspustu jeste: kako da držim svoju decu aktivnom? Odgovor započinje odabirom prave fitnes aktivnosti i sporta za njihov uzrast.
Taj napor je vredan jer vežbanje neće samo da ih održava aktivnima i u kondiciji, već može doneti veliku prednost kad škola ponovo počne. Viši nivo fizičke aktivnosti povezan je sa boljom koncentracijom i memorijom đaka. Ključ je u tome da planirate unapred, ali i da uključite aplikacije koje će klincima biti zanimljivi saradnici tokom treninga. Aplikacije uključuju razne aktivnosti, vežbanje, jogu, ples i trčanje, brojanje koraka. Deca će rado učestvovati u sportskim aktivnostima ako imaju digitalnu zanimaciju kao pratnju jer deca su digitalna i to je skroz okej.

Evo nekih predloga za vežbanje tokom leta.

Preskoči, popni se i skoči (3-6 godina)
Za mlađu decu uzrasta od tri do šest, važno je da se zabavljaju, da grade samopouzdanje i da savladavaju krupnu motoriku.
Preskakanje, skakanje, penjanje i korišćenje lopte i obruča sjajni su načini za promociju razvoja motorike. Leto je savršeno vreme i da mlađa deca nauče da plivaju. Ako u ovoj fazi nisu obožavaoci vode (a čisto sumnjamo), odvedite ih na igralište da vežbaju navigaciju pomoću štapa i da igranjem sa drugom decom razvijaju telo i socijalne veštine.

Timski sport i individualne aktivnosti (6-12 godina)
U ovom uzrastu, vaša deca postaju svesna svojih individualnih interesovanja. Od presudnog je značaja da se to uzme u obzir i usmerite ih prema sportu koji odgovaraju njihovom uzrastu, ličnosti i sposobnostima.
Ako vaše dete voli zdravu konkurenciju, timski sportovi, košarka, fudbal ili odbojka, sjajne su opcije. Za decu koja su introvertna ili jednostavno nisu timski igrači, razmislite o plesu, vožnji bajsa ili trčanju.

Organizovani sportovi (tinejdžeri)
Za tinejdžere, leto je sjajno vreme da rade na kondiciji. Plivači mogu da potraže juniorsku obuku za spasioce što je fantastičan izbor - fokusiran je na kondiciju i veštine spasavanja. To im kasnije može doneti i prvi džeparac, a osećaj da mogu da pomognu nekome, učiniće mnogo za njihovo samopouzdanje. Često tinejdžeri samo mogu da izađu da voze bajs ili šetaju dok slušaju muziku, da trče - to su zabavne opcije koje pružaju kardiovaskularni bust. Šta god da vaša deca vole, obavezno ih usmerite prema aktivnostima u kojima osećaju da mogu uspeti. Na taj način im pomažete da razviju samopouzdanje i kritičko razmišljanje. Da biste uživali u sunčanim danima na siguran način, proverite da li i vaša deca slede ove savete:
- Izbegavajte vežbanje tokom najtoplijeg perioda dana
- Uvek koristite kremu za sunčanje i kačket
- Pijte vodu
I poslednji, najznačajniji predlog: leto je divna prilika da provede porodično vreme. Umesto televizije, tableta i pametnih telefona, planirajte aktivne dane u parku, šetnje, planinarenja, plivanja. Uz samo malo dobrog planiranja i vi i klinci možete zajedno uživati u zdravijem letu.