Lagani letnji zalogaji

21. JunUvođenje dece u kuhinju je sjajan način da podstaknete njihovo interesovanje za široku paletu sastojaka, naučite ih da kuvaju i pomognete im da razumeju i opuste se oko hrane. Takođe je i super način da se počne letnji raspust i da imaju male zadatke i obaveze koje će ih držati da se ne opuste i ne ulenje načisto.

Dajte im male poslove u kuhinji koji će vam pomoći da pripremite obroke za nedelju dana i podstaći ih da i sami osmisle sopstvene recepte.

Poslovi u kuhinji za mlađu decu
Počnite tako što ćete im dati male zadatke kao što su razbijanje i mućenje jaja, ljuštenje belog luka, mlevenje bibera, mazanje maslaca i mešanje preliva. Sve su to sjajni poslovi za mlađu decu. Takođe, dajte im salatu ili gomilu šargarepe i posudu vode da se osećaju korisno a i mnogo je verovatnije da će jesti salatu ili povrće koje su sami oprali.

Kuhinjski poslovi za stariju decu
Ako su vaša deca starija ili kad postanu samopouzdanija u kuhinji, počnite da im dajete malo komplikovanije zadatke poput seckanja začinskog bilja ili oblikovanja tortilje. Pokažite im kako se bezbedno koriste ljuštilica i rende. Takođe će se zabaviti učeći kako da mere kašikom ili mericom, što je super način da mozak vežba matiš. Kad im pokažete svaku veštinu, podstaknite ih da vežbaju što je više moguće i njihovo samopouzdanje u kuhinji začas će porasti.

Falafel pljeskavice
Vreme je da stavite ruke u činiju i postanete neuredni. Ovde se radi o gnječenju, mešanju i oblikovanju, uz dodavanje nekih merica.

Voćne krofne od jabuke
Alternativa “pravim” krofnama. Em je mnogo zdravija, em se klinci mogu zabaviti ukrašavajući ih kako god žele.

Letnji zabavni kolačići
Koristite osnovni recept za šećerne kolačiće da napravite savršenu poslasticu kraj bazena, iako niste pored bazena :) Klinci (i odrasli) neće moći da se zasite.

Za ideje i recepte, uvek možete da konsultujete internet. Ali, najvažnije je da sa decom stvarate bliske veze i da ih učite da samostalno pripremaju obroke. Leto je idalna prilika za lekcije jer su deca rasterećena od škole i neće imati osećaj da nešto moraju, da je obaveza. Možete da im predložite neke od super aplikacija za učenje, ili igrice u kojima će postati master šefovi kuhinje. Pa šta ako vam isprljaju pola sudova i prospu tonu brašna po podu? Nacrtajte nešto na brašnu i zajedno operite sudove. A zatim im zahvalite na trudu i umeću i uživajte porodično u najukusnijim zalogajima koje su male ruke spremile.