Kratak video, duga pamet

Istražujemo zašto klinci vole kratke video formate, zašto ih radije gledaju na telefonu nego na televiziji i kako pozitivno utiču na pažnju.

 

Ne samo da su kratki video sadržaji za decu visokog kvaliteta i prijatni za gledanje i deci i roditeljima, razgovori koje možete da vodite kao porodica nakon što ih zajedno pogledate su ČISTO ZLATO. Kao da bukvalno možete videti kako se mali zupčanici okreću u njihovim glavama dok razmišljaju o svetu na drugačiji način.

Kratki video sadržaji imaju mnogo pozitivnih aspekata, a stručnjaci su izdvojili tri ključna:

 

Instant zadovoljstvo

Nove generacije odrastaju na trenutnim zadovoljstvima i to je okej. Fotkamo ih telefonom, a oni odmah traže da vide fotku. Deca ne znaju za naše “mučenje” dok smo čekali satima na fotografije samo da bismo videli da je samo polovina po našim kriterijumima. Takođe, deca su navikla na sadržaj koji mogu da vide istog trenutka. Ne moraju da čekaju subotnje jutarnje crtane filmove, već  mogu da uživaju u svojoj omiljenoj emisiji kad god požele.

 

Raspon pažnje

Uz trenutno zadovoljstvo, deca danas definitivno imaju kraći raspon pažnje. Čak će gledati video i dok čekaju u redu za nešto. Pošto su navikli da se život dešava odmah, to je uticalo i na to koliko su u stanju da obrate pažnju na određenu situaciju stvar pre nego što im nešto drugo odvuče pažnju. Današnja deca obično ne sede i ne gledaju TV. Vole da brzo izaberu sledeći video čim izgube interesovanje za prethodni. To i nije loše, uprkos predrasudama jer deca na taj način zapravo vežbaju mozak da brzo i efikasno upamte sadržaj, što im može pomoći u učenju.

 

Mobilni pristup

Mogućnost pristupa zabavnim sadržajima preko bilo kog uređaja takođe je važan faktor. Klinci očekuju da video snimci i zabava budu dostupni na bilo kom uređaju u svakom trenutku. Gledanje emisija ili video zapisa preko manjeg ekrana koji može i da putuje sa njima bilo gde, menja način na koji se video snimci kreiraju. U video snimcima ima više kadrova izbliza umesto velikih ekspanzivnih scena. Ono što se danas naziva zabavom, formatirano je na mobilnim uređajima za optimalno gledanje umesto na TV sa velikim ekranom. Video snimci koje deca gledaju prilagođeni su mobilnim uređajima i deca to vole.

 

Kao odraslima koji nisu odrasli u ovom digitalnom dobu, definitivno nam je teško da razumemo sadržaje koje zabavljaju našu decu. Ali, samo se setite kada vaše dete provodi sve vreme pretražujući Youtube: verovatno ste i vi nekada satima sedeli ispred TV-a i gledali MTV ili subotnje jutarnje crtane filmove. I to je bilo super. Zato, hajde da im se priključimo i da ponovo doživimo detinjstvo, makar na kratko.