Konvencija o pravima deteta- obavezna lektira za mame i tate

12.decembar DIGITALNI RODITELJI

Konvencija o pravima deteta- obavezna lektira za mame i tateDetinjstvo danas nije isto kao pre 50 godina. Još je dalje od onoga što su naše bake i deke pod detinjstvom podrazumevale. Dete više nije samo inventar u porodici, koji ćuti kad odrasli pričaju, koji se ne pita o važnim odlukama, čiji je jedini posao da ide u školu i da se igra.
Svest odraslih o tim malim, ranjivim bićima poslednjih decenija podignuta je na visok nivo i deca su danas ravnopravni članovi društva koji imaju pravo na život, ime, po, mišljenje, zdravlje, obrazovanje, igru, odmor, zaštitu od svih oblika fizičkog ili mentalnog nasilja... Njihova prava garantovana su Konvencijom o pravima deteta, i ona, ako je pravilno čitamo, predstavlja odličan vodič za roditelje koji žele da sa decom uspostave kvalitetan odnos i dobar zalog za budućnost.

“Jedan od najboljih načina da pomognete detetu, jeste da mu date znanje od kojeg će imati koristi u životu”.
UNICEF Srbija.


Zamislite jedan običan, beli papir koji treba da ispunite važnim, zabavnim, ispravnim tekstom koji ćete pustiti među ljude jednog dana i nadati se da je to što ste napisali ispalo baš kako treba. E, taj beli papir su naša deca, kada se tek rode. I te stranice ispisujte sa njima. Učite zajedno, kroz igru, smeh, razgovore, odgovarajte na svako njihovo pitanje i pažljivo slušajte šta vam govore, čak i kad ćute. Uživajte zajedno u slobodi, u otkrivanju sveta, pokažite im različitosti i naučite ih da ih prihvate. Učeći njih, menjaćete i sebe, na bolje, možda ćete otkriti osobine za koje niste ni znali da postoje.
Dajte im mogućnost da izaberu, da odluče... Čak i kad pogreše, zajedno izvucite pouku. Budite tu za njih kad padnu i budite sigurni da će se uvek pridržavati za vas. Ta ruka poverenja održavaće dobar odnos tokom čitavog života.
Pustite ih da uče šta ih zanima i učite i vi sa njima. Dozvolite im da sami biraju muziku, iako vam možda ne prija, đuskajte s njima, smejte se i radujte se životu. Možda ćete vi otkriti da je taj njihov ritam odličan za ples, a oni će možda imati sluha za muziku vaše mladosti.

“Pametni roditelji dopuštaju svojoj deci da ponekad i pogreše”.
Gandi


Preplićite se, ali budite dovoljno slobodni. Pokažite im svet, nežno uspostavite pravila i obaveze, vaspitavajte ih neprimetno, kroz lepe primere i ličnim primerom, smejte se i volite ih. Priznajte im izbore i greške, dozvolite im uspone i padove, navijajte za njih. Dajte im znanje, o ljudima, o životu, o umetnosti, o različitostima, o opasnostima i lepotama sveta i pustite ih da lete slobodno, i oni će se uvek vraćati u vaše gnezdo jer će znati da su tu uvek sigurni.