Konekcija, kreativnost i drama: Život tinejdžera u 2k22

“Uloga prijatelja je da bude uz vas kad grešite. Kad ste u pravu, svi će biti pored vas”

Mark Tven

 

Svet već dugo brine zbog uticaja tehnologije na mlade, uključujući zabrinutost da te platforme mogu negativno uticati na mentalno zdravlje tinejdžera. Ali, većina tinejdžera kaže da im društveni mediji pružaju prostor za povezivanje, kreativnost i podršku. U godini koja je na izmaku, tinejdžeri su koristili mreže da se povežu, razviju kreativnost, ali i da malo “drame”.

 

Ima klinaca kod kojih društveni mediji degradiraju samopouzdanje i samopoštovanje i povezani su sa povećanim nivoima anksioznosti i simptoma depresije. Stručnjaci su identifikovali četiri tipa korišćenja društvenih medija koji povećavaju rizik od problema mentalnog zdravlja:

 

  • Društveno poređenje: korišćenje društvenih medija za određivanje popularnosti/društvenog statusa
  • Poređenje izgleda: korišćenje društvenih medija za praćenje/procenjivanje/upoređivanje ličnog izgleda i trenda sa drugima na društvenim medijima
  • Toksičan razgovor: angažovanje u negativnim komentarima, porukama i/ili reakcijama na postove na društvenim medijima
  • Vreme: korišćenje društvenih medija dva ili više sati dnevno / provera društvenih medija tri puta dnevno ili više

 

Ipak, naučili smo i da sagledamo uticaj mreža iz zdrave perspektive: društveni mediji mogu pomoći deci tako što im podižu samopoštovanje, povećavaju samopouzdanje i stvaraju prijateljske veze. Život naše dece na mrežama uglavnom pretpostavlja:

 

  • Povezivanje sa drugom decom koja imaju slična interesovanja
  • Učenje o novim temama i hobijima
  • Izgradnja identiteta
  • Podsticanje društvenog i političkog angažmana
  • Učenje o drugima

 

Sami tinejdžeri daju nijansiranu sliku svog života na društvenim mrežama. To je onaj život u kojem produbljuju veze i pružaju jedni drugima podršku kada im je potrebna. Što se tiče drame i i pritisaka koji dolaze uz korišćenje društvenih medija, najbolji način da saznate šta se dešava sa vašim tinejdžerom je da gledate i postavljate pitanja. U većini slučajeva, klinci će vam pokazati i reći sve što treba da znate.

 

Naš glas ima najjači uticaj na život našeg deteta. I samo započinjanje jednostavnog razgovora sa decom u vezi sa društvenim medijima, otkrije nam da oni već uveliko razmišljaju na tu temu. I tu uskačemo mi, roditelji, da pružimo ohrabrenje, podršku i sluh za njihove potrebe.