Ko je pametniji: Alexa, Siri ili Google Assistant?

21.oktobar 

Holivudski pametni domovi, koji su nam do onomad izgledali kao daleka budućnost, brzo su postali naša realnost. Nov trend u gradnji su pametne zgrade i pametni domovi, ali to ne znači da sad treba da kupite nov stan da biste svoj dom setovali da bude pametan. Postoje tri pametna asistenta koje možete da koristite za kontrolu kompatibilnih pametnih kućnih uređaja (poput pametnih svetala i pametnih termostata) pomoću aplikacije ili glasovnih komandi. Svom pametnom pomoćniku možete da postavljate pitanja, oni puštaju muziku za vas, možete da telefonirate pomoću njih.

Trenutno su u konkurenciji tri giganta među pomoćnicima: Alexa (Amazon), Google Assistant (Google) i Siri (Apple). Sva tri su genijalna, a pitanje je koji je najbolji za vas?

Portal Hellotech napravio je detaljnu komparaciju Alexa, Google i Siri, tako da sad samo treba da izaberet najadekvatnijeg za svoj pametni dom.

Alexa vs Google vs Siri: Najbolji u odgovaranju na pitanja
Pobednik: Google
Pošto Google ima mnogo iskustva u odgovaranju na pitanja pomoću svog pretraživača, ne čudi što pomoćnik pruža detaljnije i informativnije odgovore.
U nedavnom testu, istraživači su svakom od pametnih pomoćnika postavili 800 pitanja. Google Assistant je uspeo da razume 100% pitanja i na 93% tačno odgovori na njih. Ovo je vrlo bitan podatak kad imate klince u kući jer im Google pomoćnik može mnogo pomoći u savladavanju gradiva, učenju, istraživanju.
U istom testu, Siri je uspela da odgovori tačno samo na 83% pitanja. Međutim, Siri je pobedila Google pomoćnika kada su u pitanju komande, poput slanja tekstualne poruke, reprodukovanja muzike, dodavanja sastanka u kalendar.
Alexa je na testu zauzela poslednje mesto sa tačnim odgovorima na 80% pitanja. Međutim, Amazon je poboljšao Alexinu sposobnost da odgovara na pitanja za 18% od 2018. do 2019. I, u novijem testu, Alexa je mogla tačno da odgovori na više pitanja od Siri. U tom testu, Google pomoćnik je ponovo pobedio.


Alexa vs Google vs Siri: Najbolji za komunikaciju
Pobednik: Siri

Alexa će vam omogućiti da telefonirate i šaljete tekstualne ili audio poruke drugim Alexa korisnicima u vašim kontaktima. Osim toga, ako imate pametni zvučnik Echo, možete koristiti funkciju Ubaci za početak razgovora sa bilo kim ko ima Echo. To znači da možete “svratiti” do svojih rođaka u drugoj državi ili možete postaviti Echo zvučnike po svom domu i koristiti ih kao interfon. Dakle, možete objaviti da je večera spremna bez da sto puta zovete ukućane ili idete iz sobe u sobu. Alexa je u tom slučaju super ako imate tinejdžere jer svi dobro znamo kolika je muka dozvati ih za sto ili poslati u prodavnicu, a da ne izgubite glasne žice :)

Google pomoćnik vam takođe omogućava upućivanje telefonskih poziva, ali vam neće dozvoliti slanje tekstualnih ili audio poruka bez upotrebe IFFT (“ako je ovo onda to). Međutim, za razliku od Alexe, Google pomoćnik će vam omogućiti da upućujete međunarodne pozive koristeći Google Fi nalog ili Google Voice nalog.

Siri nudi najviše opcija, omogućavajući vam upućivanje poziva, slanje tekstualnih poruka, pa čak i slanje e-pošte bilo kome u vašim kontaktima. Siri može da čita vaše poruke i e-poštu naglas, tako da čak ne morate ni da posežete za svojim iPhone. Osim toga, Siri je jedini pametni pomoćnik koji će vam omogućiti da zovete hitne službe.


Aleka vs Google vs Siri: Najbolje za puštanje muzike
Pobednik: Google

Alexa trenutno podržava popularne usluge strimovanja muzike poput Amazon Music, Deezer, iHeartRadio, Pandora, SiriusKSM, Spotify, TuneIn, Tidal, pa čak i Apple Music. Ako ste član Amazon Prime, odmah možete pristupiti listi od više od dva miliona pesama bez oglasa. Ili se možete prijaviti za Amazon Unlimited, koji sadrži više od 60 miliona pesama bez oglasa i u ultra visokoj definiciji.
Google pomoćnik takođe podržava popularne servise za striming kao što su Deezer, Pandora, Spotify i YouTube Music. Google pomoćnik će puštati pesme na YouTubeu, što vam daje pristup milionima pesama besplatno, ali ćete takođe morati da slušate mnogo oglasa. Ono što razlikuje Google pomoćnika je to što možete da napravite svoju muzičku biblioteku koju ćete čuvati u oblaku. YouTube Music vam omogućava da otpremite do 100.000 svojih audio datoteka na uslugu u oblaku i besplatno ih slušate.

Siri može da reprodukuje muziku samo sa Apple Music-a, koji trenutno ima preko 70 miliona pesama. Međutim, morate imati pretplatu na Apple Music. U suprotnom, možete da reprodukujete samo muziku koja se već nalazi u biblioteci vašeg Apple uređaja, uključujući iTunes kupovinu.


Alexa vs Google vs Siri: Najbolja kompatibilnost pametnih uređaja
Pobednik: Alexa
Ovih dana, Amazon Echo je najpopularniji pametni zvučnik na tržištu. A pošto su Echo uređaji (koji dolaze sa ugrađenom Alexa) toliko popularni, Amazon tvrdi da trenutno postoji više od 140.000 pametnih uređaja koji su kompatibilni sa Alexom.

Google pomoćnik i Siri su takođe veoma popularni jer su ugrađeni u većinu novih Android i Apple uređaja. Međutim, Google Nest i Apple pametni zvučnici HomePod ne rade sa toliko pametnih kućnih uređaja kao Alexa.

Google pomoćnik trenutno radi sa više od 50.000 pametnih kućnih uređaja. Budući da je Apple još nov u igri za pametan dom, Siri je kompatibilna sa najmanje pametnih kućnih uređaja. Iako Apple ne navodi tačno koliko pametnih uređaja radi sa Siri, veb lokacija kompanije prikazuje samo oko 600 uređaja koji rade sa HomeKito, Apple sistemom pametne kuće.
Dakle, ako tražite pametnog kućnog pomoćnika koji je kompatibilan sa najpametnijim kućnim uređajima, trenutno ćete želeti da idete sa Alexa.


Aleka vs Google vs Siri: Druge funkcije
Pobednik: Google
Google pomoćnik je najbolji pametni pomoćnik za dobijanje uputstava. Siri i Alexa mogu da se nose sa osnovama kada su u pitanju uputstva ili koliko će trajati vožnja. Međutim, Google pomoćnik će vam ponuditi korisnije informacije, kao što su uslovi u saobraćaju i uputstva za javni prevoz.

Ako volite da eksperimentišete u kuhinji, Google pomoćnik će „kuvati pored vas“ vodeći vas kroz korake u receptu. Alexa je takođe korisna u kuhinji sa svojim predlozima recepata i listama sastojaka. S druge strane, pred Siri je još dug put da vam pomogne u kulinarskim avanturama.

Što se tiče kupovine na mreži, Alexa je na prvom mestu jer ima Amazon integraciju. Međutim, proces kupovine na mreži putem vašeg pametnog pomoćnika, bez obzira na platformu, zahteva dodatna poboljšanja. Bolje je to učiniti manuelno da biste izbegli greške i probleme sa bezbednošću na mreži.

Što se tiče izbora pametnog pomoćnika, zavisi od toga za šta ga želite koristiti. Takođe, treba da uzmete u obzir proizvode koje već koristite. Na primer, ako imate iPhone, kupovina pametnog zvučnika HomePod ima više smisla za vas. Ili, ako već koristite YouTube, Google mape i Google kalendar, odabir Google pomoćnika je najbolja. Konačno, ako uglavnom koristite pametnog pomoćnika za upravljanje pametnim kućnim uređajima, onda je Alexa verovatno najbolji izbor za vas.

A najbolji izbor je da sa ukućanima, prvenstveno sa klincima, napravite selekciju. Deca su vam najbolji vodič jer su tehnološki vrlo osvešćeni, realni i vrlo brzo uče, a još brže rastu, tako da pametni domovi na njima ostaju.